Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bn, za BIR radio

Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bn, za BIR radio

Ponedjeljak, 15.07.2013.god. 10:05 sati

Razgovori s glavnim imamima

 

Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina za Bir radio

 

Cijenjeni slušaoci 7. je dan mubarek mjeseca Ramazana, a kao i predhodnih dana i ovog jutra predstavit ćemo rad jednog o MIZ u BiH.

Ovoga jutra idemo do sjeveroistočnog dijela naše zemlje, do prelijepog grada u središtu Semberije, do Bijeljine. Razgovaramo sa Samir-ef. Camićem gl. imamom MIZ Bijeljina.

Ef. Camiću esselamu alejkum.

 

1. Na samom početku našeg razgovora zamolila bih Vas da nam kažete kako je organizovan rad MIZ Bijeljina tokom mjeseca Ramazana i koje su to sve aktivnosti koje ste upriličili za muslimane sa područja vašeg medžlisa? (teravih namazi, mukabele, iftari, rad s mladima, programi za mubarek noći, predavanja i sl.)

 

Samir ef.:

            MIZ Bijeljina je blagovremeno poduzeo sve aktivnosti za doček najodabranijeg mjeseca Ramazana pri tom Imajući na umu specifičnost okruženja u kojem se nalazimo. Na vrijeme smo obavijestili CJB Bijeljina o ramazanskim aktivnostima, i većoj posjeti džematlija džamijama. Pored svega bezbjednosni segment nam je vrlo važan s napomenom da tim poduzetim mjerama Bošnjacima na području MIZ Bijeljina uz Allahovu pomoć i našu organiziranost želimo priuštiti što ljepšu ramazansku atmosferu. 

-Teravih namaz se obavlja u svim obnovljenim džamijama. U džematima Srednja Trnova, Glinje, Atmačići, Janjari i Bijeljina.

Napominjem, prije rata na području MIZ Bijeljina bilo je devet džamija, dok je jedna džamija u prigradskom bijeljinskom naselju Salaš bila u izgradnji, dakle bilo je 9 aktivnih džemata. Sve džamije su tokom agresije na BiH bile porušene.

-Mukabele se uče u svim džamijama. Posjeta mukabelama je zadovoljavajuća sa posebnim osvrtom na prisustvo omladine u Atik džamiji.

-Kao i svake godine, tokom Ramazana organiziramo zajedničke iftare. Članovi Mektebskog centra u Bijeljini aktivno učestvuju u organizaciji istih. 

Iftari se pripremaju za naše starije džematlije, omladinu i žene.

Kada je riječ o organiziranju iftara moram istaći dobru saradnju sa DD Merhamet Bijeljina koji nam preko određenih humanitarnih organizacija obezbjeđuje značajna sredstva za realizaciju iftara. Ovaj put im se iskreno želim zahvaliti.

-Članovi omladinskih sekcija  u Mektebskom centru Bijeljina, a  i u našim džematima su aktivni i tokom mjeseca Ramazana. Sudjeluju u svim ramazanskim aktivnostima.

 

-Pored pomenutih aktivnosti pripremamo i obilježavanje dvije odabrane noći, lejletul bedr i Lejletul Kadr, a ramazanska predavanja se održavaju uglavnom prije svake teravije.

-I ove godine organizirana su i predavanja za žene koje održava naša muallima Enisa Okanović. Rad sa ženama je vrlo važan segment u radu Islamske zajednice. U obnovi rada MIZ Bijeljina, u svim našim aktivnostima žene su davale i daju značajan doprinos.

 

2. Nekoliko dana prije mjeseca Ramazana zajedno sa MIZ Janja upriličili ste i Predramazansko veče. Prvo predramazanske veče održano je u Janji, a drugo u Bijeljini u Atik džamiji. Program su izveli učači Kur'ana iz Janje i članovi sekcija Mektebskog centra u Bijeljini. Ovom prilikom svečano je otkrivena info-tabla Komisije za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa BiH, čime je i službeno zaokružen formalno-pravni status Atik džamije, nacionalnog spomenika BiH. O čemu se radi?

 

Samir ef.

            Pred Ramazan u saradnji sa MIZ Janja organizirali smo dvije predramazaneske večeri Kur'ana, ilahija i kasida. Cilj ovog zajedničkog projekta je da naša dva Medžlisa koja egzistiraju na području jedne općine učvrste saradnju, okupe naše Bošnjake oko zajedničkih ciljeva i nteresa te prezentiraju vrijednosti zajedničkog djelovanja.

Oba programa su izveli polaznici mektebske nastave Janja i članovi horske i folklorne sekcije Mektebskog centra Bijeljina.

Predramazanske večeri smo organizirali u haremu Atik džamije u Janji i haremu Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini. Ideja predramazanskih večeri u Janji i Bijeljini od strane džematlija je dobro prihvaćena što potvrđuje njihovo prisustvo.

-U okviru programa predramazanske večeri u Bijeljini, u haremu Sultan Sulejmanove džamije predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli i sekretar muftijstva tuzlanskog Muamer Zukić svečano su otkrili info tablu Komisije za očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa BiH. Tim činom službeno je zaokružen formalno-pravni status Sultan Sulejmanove džamije nacionalnog spomenika BiH. Ovo je veoma bitan momenat kada je riječ o obnovi ove džamije jer se tim putem ukazuje prije svega na njen značaj, ne samo za grad Bijeljinu već i za državu BiH.

U odluci je naglašeno da se nacionalnim spomenikom BiH proglašava Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Atik-Sultan Sulejmanove džamije. Podsjećanja radi Komisija za očuvanje spomenika BiH odluku o proglašenju  donijela 6. Maja 2003. Godine.

 

3. Povratnici u Bijeljinu, muslimani koji su se vratili u svoje domove nakon što su protjerani, ubijani i nakon što im je imovina oduzeta i uništena, sigurno su među najorganizovanjijim povratnicima. Veoma brzo su nakon povratka u svoje domove organizovali svoj život, žive, rade ali često se sreću i sa opstrukcijama. Nažalost, napadi na džamije i druge objekte IZ nisu rijetkost. Kakvi su ramazanski dani muslimana u Bijeljini?

 

Samir ef.

            Sami ste rekli da su se Bošnjaci u Bijeljini nakon povratka dobro organizirali, to je tačno. Naš narod je jako snalažljiv i ponosan sam kada o tome govorim. Međutim kada je riječ o Bošnjacima Bijeljine koji su doživjeli potjerivanja i zlostavljanja, otimanja pokretne i nepokretne imovine, rušenje džamija, često zaboravljamo na oko 2000 Bošnjaka Bijeljine koji su cijeli rat proveli ne napuštajući svoj grad. I oni su pretrpjeli mnogo onoga o čemu se malo priča. Ali su u procesu povratka protjeranih Bošnjaka u Bijeljinu bili okosnica,  svim zainteresiranim Bijeljincima koji su dolazili iz Tuzle i drugih krajeva BiH da traže povrat svoje imovine  pružali pomoć, a i njima samima je pomoć bila neophodna.

Oni su upravo ti koji su svima nama napravili dobre temelje za sve ovo što sada u Bijeljini ima. Činjenica je da je uz pomoć ljudi entuzijasta, koji su rizikovali svoje živote i živote svojih porodica, amazana i bajrama bilo čak i u vrlo osjetljivim trenutcima. Tajno su se odmah poslije rata organizirali, bajrame i teravije klanjali. 

-Danas Ramazana na području MIZ Bijeljina zaista ima. Trudimo se da na razne načine našim džematlijama približimo Ramazan i post kao propis ovog mjeseca te da atmosfera bar približno bude ramazanska. Naravno, ovdje još uvijek nije kao što je bilo prije agresije na BiH, ali  ipak Ramazana ima. Kandilji, predteravijska okupljanja u centru Bijeljine mnogo govore. 

 

4. Nakon mubarek mjeseca Ramazana Bošnjake očekuje još jedan važan zadatak a to je popis stanovništva. U toku su i prijave za instruktore i popisivače. Kako teku ove aktivnosti u Bijeljini?

 

Samir ef.

            Kada je riječ o popisu stanovništva u BiH složićemo se da je to veoma važan proces, od velikog značaj za državu BiH, a posebno kada je riječ o Bošnjacima koji žive u ovom entitetu.

Preuzeli smo na sebe emanet očuvanja svih kulturnih, nacionalnih i vjerskih vrijednosti Bošnjaka. Sada kada smo mnogo toga odradili na tom polju, u ovom presudnom momentu ne smijemo posustati.

Pored svih aktivnosi koje su svojstvene MIZ Bijeljina, poduzeli smo već određene korake kada je riječ i o Popisu stanovništva.  Krajem prošle godine organizirali smo nekoliko predavanje upravo na tu temu. Svaku priliku koristimo da našim džematlijama ukažemo na važnost ovog procesa i načina kako ćemo se izjasniti.

Angažirani kordinatori za popis stanovništva ispred MIZ Bijeljina aktivno učestvuju na edukacijama koje organizira Fondacija za popis stanovništva. Mjesec Ramazan ćemo iskoristiti da na najbolji mogući način upoznamo džematlije o svim aktivnostima u vezi sa Popisom, obavještavamo ih o konkursu za instruktore i popisivače te pratimo sve aktivnosti opštinske popisne komisije. Nadamo se da će se sve zakonske regulative u vezi stim od strane opštinske  popisne komisije ispoštovati te da će se i političke bošnjačke stranke, udruženja i pojedinci aktivno uključiti u sve ovo bez obzira na sve okolnosti sa kojima se susrećemo i različita gledišta u rješavanju određenih pitanja.

Mi se nadamo da ćemo tokom popisa stanovništva pokazati svoju visoku svijest i odgovornost te da će i rezultati popisa ako Bog da  biti hairli.

 

5. Već dugi niz godina MIZ Bijeljina organizuje i Bajramsku akademiju. Možemo li očekivati da će ona biti upriličena  i ove godine?

 

Samir ef.

            Tačno je da MIZ već dugi niz godina organizira Kurban-bajramsku akademiju. Naravno to ćemo činiti i u buduće.

Kada je riječ o ramazanskom bajramu, pored aktivnosti koje vodimo u vezi sa obilježavanjem „Dana Šehida“ u haremu  Sultan Sulejmanove džamije organiziramo prijem i druženje za naše džematlije ali isto tako na ulici ispred džamije dijelimo baklavu svim prolaznicima želeći da na takav način i sa našim sugrađanima različitih vjerskih opredjeljenja podijelimo našu radost bajrama. Na takav način se približavamo jedni drugima, jer upravo blagdani su prava prilika za to.

 

Koristim  ovu priliku da vašim slušateljima čestitam ramazan te se  nadam  da ćemo čineći ibadete ovogodišnjeg mjeseca ramazana ojačati svoj iman, svoje zajedništvo i sve ono što krasi dobro organiziranu zajednicu muslimana.

 

Neka nam je hairli mjesec Ramazan!

 

Ef. Camiću hvala Vam na ovom razgovoru.

Svim muslimanima, postačima a posebno postačima sa područja MIZ Bijeljina želimo da dane mubarek mjeseca Ramazana provedu na najljepši način i da im Uzvišeni primi sve njihove dove.

 

Amina Đulović

www.bir.ba