Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme

Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme

Sarajevo, 21. april 2014. (MINA) – Povodom odluke Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske, Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Nedavna odluka Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske predstavlja jednostrano i antidejtonsko djelovanje usmjereno na sužavanje demokratskog prava svih građana naše zemlje da slobodno i bez prepreka biraju mjesto svoga prebivališta.

Posebno smo zabrinuti zbog toga što spomenutom odlukom Vlada RS-a nastavlja politička nastojanja na obeshrabrivanju i otežavanju procesa povratka naših građana u ona područja s kojih su protjerani etničkim čišćenjem i genocidom. Zato od OHR-a očekujemo da odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a poništi kao neustavnu, nedemokratsku i antidejtonsku po svom pravnom i političkom karakteru, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.