Saopćenje Ureda za odnose s javnošću

Saopćenje Ureda za odnose s javnošću

Sarajevo, 24. decembar 2013. (MINA) – Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– U nekoliko posljednjih dana više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola obratilo se Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom, kako su isticali, nesvakidašnjeg i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika u pogledu obilježavanja božićnih blagdana u školama. Naime, roditelji ističu kako neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke, naravi i to se dešava u odjeljenjima gdje gotovo da i nema učenika katoličke vjeroispovijesti.

Ne sporeći pravo i mogućnost da se u školama, uz saglasnost i konkretne instrukcije resornog ministarstva, omogući za školski ambijent primjeren način obilježavanja tih blagdana za učenike katoličke vjeroispovijesti, Islamska zajednica izražava zabrinutost nastojanjima nekih prosvjetnih radnika da u te programe uključuju učenici koji po njihovom i opredjeljenju njihovih roditelja slijede druga vjerska opredjeljenja. Takvi postupci ne doprinose boljim međureligijskim i međunacionalnim odnosima a mogu se razumjeti i kao narušavanje prava na slobodu vjere jer dolaze od nastavnika, a učenici nerijetko nastavničke zahtjeve doživljavaju kao svoje obavezne zadatke.

Islamska zajednica očekuje od nadležnog ministarstva i obrazovnih vlasti u cjelini da mudrim i jasnim instrukcijama po ovom pitanju reaguje u smislu dosljednog poštivanja vjerskih prava i sloboda svakog učenika bez obzira kojem opredjeljenju ili uvjerenju pripadao.