Sarajevo: Obilježena 482. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Sarajevo: Obilježena 482. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

www.preporod.com

Svečanom akademijom obilježena je 482. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese. Ovogodišnja posebna priznanja (plakete) za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove dodijeljena su svršenicima ove medrese: Džemalu Salihspahiću, nekadašnjem direktoru Gazi Husrev-begove medrese, i prof. dr. Fahiri Fejzić-Čengić, redovnoj profesorici na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U uvodnoj riječi direktor Medrese hafiz Mensur Malkić podsjetio je na vizionarsku misao vakifa Gazi Husrev-bega, koji je utemeljio Medresu 08. januara 1537. godine, te istakao neke od zapaženih rezultata koje su postigli učenici medrese u prošloj 2018. godini. “Danas Medresu pohađa 486 učenika i učenica, od toga tri hafiza i tri hafize. Na trećem regionalnom takmičenju iz hifza učenica drugog razreda hafiza Dženisa Pleh osvojila je prvo mjesto. Na takmičenju Hifza Kur'ana Časnog učenik četvrtog razreda Bilal Kovačević osvojio je prvo mjesto u kategoriji tilavet. Na državnom debatnom takmičenju debatanti su osvojili prvo mjesto i predstavljali domovinu BiH na svjetskom takmičenju. Na takmičenju iz povijesti islama za učenike drugih razreda odgojno-obrazovnih ustanova Rijaseta, ekipa ove medrese osvojila je prvo mjesto. Ovi izdvojeni uspjesi i nagrade, ali i brojni drugi, pokazatelj su kvaliteta učenika i nastavno-odgojnog osoblja Medrese“, kazao je Malkić.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Malkića, dodijeljene su nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Gazi Husrev-begova medresa svake godine na Dan škole dodjeljuje posebna priznanja (plakete) svojim svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji, ali i svojim radom bili pozitivan primjer u bosanskohercegovačkom društvu.

Ovogodišnji laureati

U svom obraćanju Džemal Salihspahić je iskazao zadovoljstvo što mu je na ovakav način dato priznanje za njegov dugogodišnji rad na polju odgoja i obrazovanja u Islamskoj zajednici, ali i u društvu općenito.

“Za mene je ovo krupan uspjeh u životu. Privelegija je biti u društvu dosadašnjih dobitnika ovoga priznanja. Sretan sam da mogu kazati da moje 63 godine nisu protekle uzalud. Uvijek sam se trudio da učenike uputim učenike i saradnike da djeluju kako je ispravno“, kazao je, između ostaloga, Salihspahić.

Gospodinu Salihspahiću je ova nagrada i priznanje jedna u nizu značajnih nagrada koje je dobio za svoj društveni angažman, poput Plakete Općine Visoko za životno djelo. Salihspahić je osnivač Medrese “Osman-ef. Redžović“ u Visokom, na čijem čelu je bio jedno vrijeme, izgradivši reprezentativan kompleks zgrada ove medrese.

Prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, rođena u Visokom, završila je Gazijinu medresu 1984. godine. Bila je najbolji student i nosilac zlatne značke Univerziteta u Sarajevu tokom studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno redovni profesor i šef katedre na Odsjeku komunikologija/žurnalistika. Objavila je jedanaest knjiga, a niz godina je radila kao novinski, radijski i tv-novinar u bh. medijima, uključujući i Preporod. Prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić je jedan od najistaknutijih stručnjaka iz oblasti komunikologije i žurnalistike na ovim prostorima. Ona je ujedno i prva žena koja je ponijela ovo priznanje Gazi Husrev-begove medrese.

Priznanja za doprinos u radu Medrese dodijeljena su i profesoru odgajatelju Hadžibu Šišiću, iz reda odgojno-nastavnog osoblja Medrese, te Huseinu Balti iz reda tehničkog osoblja, dok su zahvalnice dodijeljene osobama koje su se istakle u podršci Medresi u proteklom periodu: načelniku Nedžadu Ajnadžiću, direktoru Vakufske direkcije Senaidu Zajimoviću, direktoru Elektrodistribucije Harisu Trnki, Mirsadu Zaimoviću i drugima.

Medrese grade ljude

U završnici programa prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović koji je, između ostaloga, istakao: “U našim obrazovnim ustanovama trebamo uvijek biti svjesni novih izazova. Sticanje znanja u muslimanskoj tradiciji nije nikada bila trka za skupljanjem informacije više. Poslanik, a.s., se utjecao Svemogućem od znanja koje ne koristi, i od srca koje nije bogobojazno. Škole ne bi trebale da daju samo suhoparne informacije, već bi trebale da mladim ljudima ponude vještine i vrijednosti koje će od njih načiniti ljude.“

Osvrnuvši se na ovogodišnje laureate reisu-l-ulema Kavazović je kazao: “Profesor Džemal Salihspahić je čitav svoj životni vijek posvetio našoj Zajednici, narodu i domovini. Njegova zalaganja za ideju da u Velikom Čajnu kod Visokog izgradi medresu, koja će po uzoru na ovu Gazi Husrev-begovu, odgajati naše buduće generacije je zasigurno priča koja će ostati u kolektivnom pamćenju našeg naroda. Njegova upornost i predanost su inspiracija mnogima kako u Islamskoj zajednici tako i u našem društvu.  Profesorica Fejzić-Čengić je, čini mi se, prva žena koja je ponijela ovo značajno priznanje Gazijine medrese. To me posebno veseli. Njen doprinos našem društvu i insistiranje na etičkim vrijednostima u javnom životu, posebno u svijetu novinarstva, su najbolji dokaz značaja koje Gazi Husrev-begova medresa ima u ovoj državi.“