SASTANAK U TUZLI

SASTANAK U TUZLI

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i članovi njegovog savjeta u ponedjeljak 29.12.2008.g. su u Tuzli održali sastanak kojem je prisustvovalo više od 50 imama, predsjednika medžlisa i sabornika Islamske zajednice u BiH s područja Muftijstva Tuzla.

Tema sastanka bio je Zaključak Sabora IZBiH o donošenju amandmana na promjenu Ustava IZ, gdje su predstavnici Muftijstva tuzlanskog kroz vrlo jezgrovite diskusije iznijeli svoje prijedloge i viđenja.

Najbolja rješenja

– Vrlo je dobro kada se imami sastaju i otvoreno razgovaraju o svemu što se tiče njihovog, ali i rada zajednice kojoj pripadaju. Niko bolje od imama na terenu ne zna sagledati probleme s kojim se susreće IZ, ali i niko bolje ne zna ponuditi rješenja kako da se ti problemi prevaziđu. I današnji sastanak svjedočio je o stanju u IZ, a posebno o tome koliko su njeni članovi spremni da je čuvaju i očuvaju bez obzira na to na kakve prepreke nailazili u svom radu – kazao nam je nakon sastanka muftija Kavazović.

Na sastanku u Tuzli, glavni imam iz Janje Omer ef. Camić predložio je da medžlisi IZ s područja Muftijstva tuzlanskog “i moralno i materijalno” podrže izgradnju zgrade Rijaseta IZBiH u Sarajevu.
Materijalna podrška
– Moj prijedlog ustvari je prijedlog velikog broja mojih kolega, imama s terena koji imaju želju da na neki način doprinesu izgradnji zgrade Rijaseta u Sarajevu. Možda mi ne možemo pomoći mnogo, ali možemo pomoći toliko da pokažemo da je Rijaset i naše sjedište.

Svi mi osjećamo jednu dozu zahvalnosti spram onoga šta Rijaset godinama čini za nas na terenu, posebno za nas u RS, gdje su medžlisi ostavljeni džematlijama, a džematlije medžlisima i gdje za svoje probleme jedino možemo zvati Rijaset ili sjedište muftijstva kojem pripadamo i nikoga više. Malo koja bi džamija u BiH bila izgrađena i održala se bez materijalne podrške Rijaseta – pojasnio je ef. Camić.

Kako saznajemo, predstavnici svih medžlisa s područja Muftijstva tuzlanskog jednoglasno su prihvatili prijedlog ef. Camića iz Janje.

Piše “Dnevni avaz”

www.avaz.ba