Stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdullah-ef. Budimlije

Stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdullah-ef. Budimlije

U utorak, 22. novembra 2022. godine, u Bijeljini će nizom sadržaja biti obilježeno stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdullah-ef. Budimlije.

Okrugli sto „Hadži hafiz Abdullah-ef. Budimlija – život i djelo“ bit će održan u Centru za kulturu u Bijeljini s početkom u 17,00 sati.

Na okruglom stolu će govoriti:

  • dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski (Hafiz Abdullah-ef. Budimlija – bliskost s generacijama),
  • Emir Musli (Život hafiza Budimlije i njegova misija u Bijeljini),
  • dr. Sead-ef. Seljubac (Ljubav hafiza Budimlije prema harfu),
  • dr. Nusret-ef. Isanović (Iskustvo susretanja: Višeznačnost duhovnog lika hafiza Budimlije) i
  • dr. Ahmed-ef. Hatunić (Osvrt na objavljena djela hafiza Budimlije).

Isti dan će u Mektepskom centru u Bijeljini biti postavljena izložba „100 godina od rođenja hafiza Abdullah-ef. Budimlije“, a u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji pred dušu hafiza Budimlije bit će proučena hatma-dova.

Organizatori obilježavanja stotinu godina od rođenja hafiza Abdullah-ef. Budimije su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa u Tuzli, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina i Biblioteka „Behram-beg“.

Hafiz Abdullah-ef. Budimlija je rođen 20. novembra 1922. godine u Foči. U svom radnom i životnom vijeku bio je potpuno predan misiji Islamske zajednice i jedan je od najuglednijih bošnjačkih alima. Na području Bijeljine je proveo najveći dio svoga života. Biran je u više saziva Sabora Islamske zajednice. Radio je kao profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Bio je poznat i kao vrstan kaligraf i autor nekoliko knjiga. Na Ahiret je preselio 11. jula 2009. godine u 87. godini života i ukopan je u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

PREUZETO SA: Muftijstvo tuzlansko