Sud podržao sistemsku diskriminaciju bošnjačke djece iz Vrbanjaca

Sud podržao sistemsku diskriminaciju bošnjačke djece iz Vrbanjaca

Povodom presude Suda u Kotor Varošu po tužbi osnovne škole iz Vrbanjaca protiv roditelja bošnjačke djece po kojoj su roditelji obavezni platiti kaznu za nedolazak djece u školske klupe, saopćenjem za javnost, koje prenosimo u nastavku, oglasili su se i roditelji diskriminirane bošnjačke djece:

– Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje Bosanskog jezika u našu školu nemamo mira. Nakon nebrojeno mnogo pritisaka, prijetnji i ucjena, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio je još jedan udar na roditelje. Sud u Kotor Varošu je donio prvu presudu po tužbi škole proti roditelja i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu u kojoj se provodi najteži oblik diskriminacije i što još prije također utvrdio sud u Kotor Varošu.

Nažalost škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltretiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koja su zagarantovana konstitutivnim narodima.

Očigledno je da je plan da budžet Republike Srpske pune oni koji su najugroženiji, povratnici Bošnjaci, samo ne znamo odakle, jer mi novca nemamo, aferim ti Sude, navodi se na kraju saopćenja za javnost roditelja bošnjačke djece u Vrbanjcima.