Susret Reisu-l-uleme sa imamima Muftijstva tuzlanskog

Susret Reisu-l-uleme sa imamima Muftijstva tuzlanskog

U organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu 02. aprila 2008. godine održan je seminar i susreti imama sa Muftijstva tuzlanskog i predstavnika Rijaseta na čelu sa reisu-l-ulemom na kojem se razmatrala uloga imama u razvoju Islamske zajednice i problematiziraju aktuelna pitanja i tekuće aktivnosti u Islamskoj zajednici.
Na seminaru je pored imama učestvovao i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je pored brojnih odgovora na postavljena pitanja učesnika govorio o općim prilikama u IZ-i, njenim perspektivama i prioritetima, dajući smjernice i preporuke za rad imama.

Imajući na umu da imami rade koristan posao za društvo, te da na najneposredniji način dijele sudbinu običnih ljudi, sa završnog susreta sa reisu-l-ulemom u Tuzli, imami su se oglasili saopćenjem u kojem se kaže :

1. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nastavit će intenzivno vršiti svoju misiju promoviranja dobra i odvraćanja od zla, promoviranja vrijednosti slobode, pravde, i pravičnosti, poštivanja univerzalnih ljudskih prava i sloboda i ljudskog dostojanstva.

2. Misija imama u prenošenju znanja, u odgoju i ukupnoj edukaciji, posebno mladih naraštaja,kao i u nesumnjivom duhovnom vođstvu muslimana, ukazuje na njihovu veliku ulogu u radu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i na ulogu u društvu općenito.Imami su duboko svjesni zahtjeva i izazova vremena i, u skladu s tim, njihov rad će biti primjeren općem dobru džematlija i svih ljudi dobre volje.

3. Imami traže da se, u skladu sa odredbama Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, riješi pitanje njihovog penzionog i zdravstvenog osiguranja, koje u ovom trenutku nije adekvatno regulirano.

4. Dijeleći sudbinu svojih džematlija i svih građana Bosne i Hercegovine,zahtjeva se od lidera koji sudjeluju u političkom odlučivanju da pokažu odgovornost prema sadašnjem stanju u bosansko-hercegovačkom društvu i u pogledu dobrobiti građana Bosne i Hercegovine.