Svečanost u bijeljinskoj Sulejmaniji povodom Nove 1436 h.g.

Svečanost u bijeljinskoj Sulejmaniji povodom Nove 1436 h.g.

U Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, u petak 24. oktobra iz jacija namaza, Nova hidžretska 1436. godina dočekana je prigodnom svečanošću u izvedbi članova sekcija Mektebskog centra u Bijeljini. Podijeljeni su i prigodni paketići za polaznike mektebske nastave.

1436hg37

Nikada više džematlija, roditelja i djece koja pohađaju mektebsku nastavu do sada nije prisustvovalo dočeku Nove 1436. h.g. u Bijeljini. Nakon klanjanja jacija  namaza, članovi hora i recitatori Mektebskog centra, naši imami i muallima, izveli su prigodan program ilahija, recitala i historijskih podsjećanja na značaj Hidžre, odnosno ostavljanja svega što nam je zabranjeno i vraćanja onome što nam je dozvoljeno i propisano.

1436hg33

Glavni imam Samir-ef. Camić u nadahnutom vazu pozvao je nane, djedove i roditelje da svoje unuke i djecu pošalju u mekteb, da se brinu za njihov odgoj i obrazovanje jer je to jedini način da se u burnim vremenima historijskih i ideoloških previranja sačuva moralnost i hod na ispravnom putu. Nakon proučene dove podijeljeni su prigodni paketići za djecu, a naše džematlije pobrinule su se da svako ko je u petak uveče bio u bijeljinskoj Sulejmaniji dobije sok, kolač ili komad halve.

Svim našim džematlijama sretna i berićetna Nova hidžretska godina!