Teravih namaz na temeljima Aladža džamije u Foči

Teravih namaz na temeljima Aladža džamije u Foči

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj devetoj redovnoj sjednici, održanoj u Sarajevu 18. januara 2013. godine, donio je zaključak kojim Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proglašava 2013. godinu godinom intenzivnih aktivnosti na pripremi i otpočinjanju radova na obnovi Aladža džamije u Foči.

Na temelju navedenog zaključka, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim i muftijom goraždanskim Hamed ef. Efendićem u toku 2013. godine realizira više aktivnosti i programskih sadržaja kako bi se tokom cijele 2013. godine unutar Islamske i šire društvene zajednice držalo u fokusu važnost mobilizacije svih raspoloživih resursa za obnovu Aladža džamije, upoznalo najširu javnost sa znamenitošću kulturno-historijskog spomenika izvanredne arhitektonske ljepote Aladža džamije, jačalo svijest i identifikaciju muslimana u Bosni i Hercegovini i dijaspori s Aladžom te istaknulo njen značaj kao simbola islama i muslimana u Foči i Podrinju, što bi moglo ohrabriti Fočake da se vraćaju na svoja prijeratna ognjišta i snaže vezu sa rodnim krajem.

U okviru planiranih aktivnosti u nedjelju, 04. augusta 2013. godine, na temeljima Aladža džamije u Foči klanja prvi zajednički jacija i teravih namaz nakon 1992.godine. Očekuje se prisustvo većeg broja džematlija i zvanica. Ovom jacija i teravih namazu prisustvovat će, kako je najavljeno, i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i neposredno pred namaz uputiti poruku o obnovi Aladža džamije.

Dženan Imamović