Tradicionalni mevlud u Begovoj džamiji

Tradicionalni mevlud u Begovoj džamiji

Povodom 12. rebiu-l-evvela, Dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u ponedjeljak 13. januara poslije podne-namaza, proučen je mevlud.

Prigodnom programu učenja Kur'ana, ilahija i kasida, salavata, te mevluda prisustvali su mnogobrojni vjernici. Hafiz Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, kazao je da ima dosta stvari koje je Poslanik radio, a koje se praktikuju danas.

– Jedan hadis kaže ‘Neće biti ni jedne kuće u koju neće ući Poslanik, odnosno njegova praksa’. Pitanje je samo s kojim nijetom (namjerom). U islamu se sve po nijetu mjeri, jer je nijet vjernika bolji od djela. Njegovo ime se svake sekunde spominje u svijetu. Nema nikada da se prestaje donositi Salavat na posljednjeg Božijeg poslanika. Njegovo ime najčešće se spominje u cijelom svijetu. I muslimani naših krajeva prilično dosta, iako bi trebalo mnogo više, sjećaju se Muhammeda a.s.. On kaže u jednom hadisu ‘Blago onom ko me vidi, pa me vjeruje, a blago onom ko me ne vidi, a vjeruje me, sedam puta više’. Naše generacije imaju ovaj blagoslov sedam puta – poručio je ef. Spahić.

Resul-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović zaželio je svim vjernicima da se što više približe uzoru Poslanika Muhammeda a .s.

– Bilo bi dobro da ovih dana razmišljamo. Ako pogledamo svoj hal i ako pogledmao hal ummeta onda čini mi se da smo daleko odnosno da smo zaboravili vasilete Poslanika Muhammeda. Vidimo muslimane u teškoj poziciji od Libije, Egipta, Sirije, Iraka, Somalije, Afganistana, Pakistana. Vidimo da ovih dana neki pokušavaju teške crne oblake naoblačiti na našu bratsku Tursku. Mi, bosanski muslimani, ovdje u ovoj godini, a danas obilježavamo rođenje Allahovog Poslanika, trebali bismo uraditi za nas važan, a možda i presudan zadatak. Pola naše zemlje, čitava polovica, je u opasnosti. Ove godine biće izbori, biće izbori u Republici Srpskoj. Moramo se pripremiti, svi oni koji su iz tih krajeva, moramo sada početi razmišljati da, kako smo pokazali odgovornost na popisu u protekloj godini, istu tu odgovornost pokažemo na izborima u RS-u – poručio je Kavazović.

Podsjećamo, Rebiul-evvel je treći mjesec u hidžretskom kalendaru. Za većinu muslimana posebno je interesantan 12. dan, jer, uz to što je na taj dan rođen Muhammed, s.a.v.s., na isti datum je došao u Medinu i okončao hidžru, a i njegovo preseljenje na ahiret desilo se upravo tog datuma.

Kako je istaknuto danas u Begovoj džamiji, ovo je zasigurno datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest, jer je Poslanikovo, a.s., rođenje, zatim njegova hidžra iz i njegovo preseljenje obilježilo nova poglavlja u svjetskoj, a posebno u povijesti islama.

Muhammed a.s. je rođen, u ponedjeljak, u zoru 20. aprila 571. godine po Isa a.s., što odgovara 12. rebiu-l-evelu. Ocu mu je bilo ime Abdullah, a majci Amina. Preko posljednjeg Božijeg poslanika poslana je posljednja Božija objava – Kur'an, a vjerovjesnik Muhammed, a. s., poslan je da bude primjer ljudima.

O njemu se u Kur'anu kaže: “Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.” (El-Ahzab, 21 ).

Manifestacija “Selam, ya Resulallah”, u sklopu koje je proučen i mevlud, trajat će do 31. januara, u okviru koje će biti održani mnogobroji programi s ciljem obilježavanja, a ujedno predstavljanja života i prakse vjerovjesnika Muhammeda, a.s..

(www.avaz.ba)