TURSKI I SLOVENAČKI VATROGASCI POMAŽU U SANACIJI TERENA

TURSKI I SLOVENAČKI VATROGASCI POMAŽU U SANACIJI TERENA

Na dvije lokacije u Dvorovima i Bijeljini koje su, zbog niskog terena još uvijek poplavljene, na crpanju vode su angažovani turski vatrogasci iz Vatrogasne jedinice Grada Istanbula, opremljeni pumpama velike snage. Takođe, u Banji Dvorovi na odvodnji vode rade pripadnici Vatrogasne jedinice iz slovenačkog grada Škofja Loka.

Pedesetočlani turski vatrogasni tim sa devetnaest specijalizovanih vozila se odmah po dolasku u Bijeljini uključio u saniranje posljedica poplava u Dvorovima, a od danas rade i na crpanju vode iz podruma u Ulici Ćirila i Metodija u Bijeljini. Za sanaciju terena turski vatrogasci koriste, između ostalog, 24 pumpe za vodu različite snage, kamione za pročišćavanje kanalizacije i četiri vozila za pranje terena. Zamjenici direktora Vatrogasne jedinice iz Istanbula Semih Ćalkajan i Mehmet Emin, koji predvode turske vatrogasce angažovane u Bijeljini, procjenjuju da će za crpanje vode na području Dvorova biti potrebno sedam dana:

– Ostaćemo ovdje dok ne završimo posao. Prešli smo 1.400 kilometara da bismo ublažili nesreću koju su ljudi ovdje doživjeli. Ovdje smo zatekli dobre domaćine pogođene prirodnom katastrofom i želimo da, zajedno sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju (TIKA) i Crvenim polumjesecom Turske, pomognemo da im se život vrati u normalni tok.

Bijeljina, gradonacelnik Micic posjetio turske vatrogasce angazovane na sanaciji terena u Dvorovima i Bijeljini (4) 1_1_1

Turske i slovenačke vatrogasce na terenu je posjetio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i, uz riječi zahvalnosti, istakao da su ovo neke od najopremljenijih ekipa koje rade na sanaciji terena posle poplava:

– Zahvaljujući njihovoj opremljenosti, stručnosti i zalaganju, naše vatrogasne ekipe mogu da crpaju vodu iz manjih vodenih džepova i podruma. U ovih nekoliko dana turski i slovenački vatrogasci su mnogo učinili za narod Semberije i nadam se da ćemo imati priliku da im vratimo, ali u boljoj situaciji od ove u kojoj se trenutno nalazimo, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Pored vatrogasaca iz Turske i Slovenije, na sanaciji terena i spasavanju prvih dana poplave bile su angažovani vatrogasni timovi iz Velike Britanije i Njemačke, a najavljen je dolazak vatrogasnih timova iz Italije i Austrije. 

(www.sobijeljina.org)