U Banjoj Luci završena manifestacija „Dan džamija i džemata“

U Banjoj Luci završena manifestacija „Dan džamija i džemata“

U Banjaluci 06. i 07. maja 2015. godine održana je manifestacija “Dan džamija i džemata”, a u organizaciji Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ Banja Luka.

Prvog dana ove manifestacije održano je predavanje za džematlije, članove džematskih odbora, skupštine i izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice u Banjaluci, na kojem su učešće uzeli mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i prof. Ismet Bušatlić, profesor i dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Izlagači su govorili o ulozi džamije i džemata u Islamskoj zajednici, kao i životu vjernika. Mr. Nusret Abdibegović govorio je o ulozi džamije i džemata u današnjem vremenu, dok je profesor Ismet Bušatlić govorio o povjesnom razvoju zajednice muslimana kroz prizmu džamije i džemata, kao centra okupljanja i težnje svih muslimana.

Drugog dana ove manifestacije održano je svečano proglašenje pobjednika javnog natječaja u organizaciji Muftijstva banjalučkog “Ferhadija džamija, radost naših srca”, na kojem su se polaznici vjeronauke osnovnih škola natjecali u dvije likovne i jednoj literarnoj kategoriji. Prije proglašenja pobjednika prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa Banja Luka Muhedin-ef. Spahić, koji je poselamio sve prisutne i otvorio ovaj dio manifestacije, nakon glavnog imama riječ je uzeo koordinator za vjeronauku Muftijstva banjalučkom Muris-ef. Spahić, koji je prisutnima objasnio uslove po kojima je natječaj održan, a onda riječ prepustio članovima komisije koji su vršili ocjenjivanje pristiglih radova, prof. likovne kulture Alenu Hajiriću i prof. Ameli Kurjak koja je ocjenjivala literarne radove. Članovi komisije su naglasili odgovornost koju su imali prilikom ocjenjivanja radova, jer su nijanse odlučivale među natjecateljima, s obzirom da su se sva djeca maksimalno trudila i ozbiljno shvatila ovaj natječaj. Muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić pobjednicima je uručio prigodne nagrade i zaželio da ovaj natječaj preraste u tradiciju na kojem će naša djeca ispoljavati svoje talente i pridonositi svojoj zajednici.

U sklopu ove dvodnevne manifestacije, poslije podne namaza proučen je tevhid pred dušu rahmetli Murata Badića i hatma dova koju su proučili banjalučki imami. Ovim tevhidom završena je manifestacija “Dan džamija i džemata”.

(www.mbl.ba)