U nedjelju nastupa Nova 1435. hidžretska godina

U nedjelju nastupa Nova 1435. hidžretska godina

U nedjelju, 3. novembra, 2013. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca (16.41 sati) nastupa Nova 1435. hidžretska godina. Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda, a.s. i njegovih sljedbenika iz Meke u Medinu 622. godine. Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru. Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će u nedjelju organizovati akademiju pod nazivom „Putevima hidžre“.

Akademija počinje u 18.30 sati, poslije jacije-namaza, u Kuvajtskoj džamiji na Čengić-Vili. Program će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a gost je glumac Mirza Mušija. U okviru programa bit će održano prigodno predavanje, a nakon toga od 20.15 do 20.21 sati, na platou ispred džamije bit će upriličen vatromet. Također će, povodom Nove 1435.hidžretske godine u ponedjeljak, poslije podne-namaza, u 12 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu biti upriličena mevludska svečanost.

Prigodno predavanje o hidžri održat će profesor Gazi Husrev-begove medrese Rešid Bilalić, a Hor Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo izvest će prigodne ilahije i kaside. Preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Meke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.