U Srednjoj Trnovi povodom Lejletu-l-Berata upriličen Centralni mevlud na području MIZ Bijeljina

U Srednjoj Trnovi  povodom Lejletu-l-Berata upriličen Centralni mevlud na području MIZ Bijeljina

Muslimani širom svijeta obilježili su Lejletu-l-Berat, noć kada Uzvišeni Allah dž.š. oslobađa ljude od grijeha, nudi svoju milost i određuje ljudske sudbine za narednu godinu. Povodom mubarek noći mubarek mjeseca, nakon akšam namaza, mevludski program je upriličen u Hajrija džamiji u Srednjoj Trnovi. Polaznici mekteba su izveli mevlud, te ga oplemenili prelijepim ilahijama.

hajrija
Hajrija džamija

Riječ je o 15. Noći mubarek mjeseca Ša’bana, osmog mjeseca po hidžretskom kalendaru, koji je jedan od najodabranijih mjeseci, a mnogi ga zovu i el-šehru-l-mu’azam, veličanstveni mjesec.

Povodom mubarek noći mubarek mjeseca, Mevludski program je upriličen u Hajrija džamiji u Srednjoj Trnovi. Polaznici mekteba su izveli mevlud, te ga oplemenili prelijepim ilahijama.

lbst2

Vaz i nasihat je održao glavni Imam Medžlisa IZ Bijeljina, Samir ef. Camić. On je u svome obraćanju podsjetio prisutne na neminovnost prolaska vremena, teškoća, iskušenja, sreće, zdravlja, tuge, vladavine… Posebno je obratio pažnju na potrebu da muslimani pomažu jedni drugima, udjeljuju sadaku, budu od koristi jedni drugima. Podsjetio je na potrebu da se okrenemo ka rješavanju problema svojim ličnim zalaganjem spram svojih mogućnosti, u cilju popravljanja našeg duhovnog i materijalnog života.
Dovu je na kraju proučio imam džemata Srednja Trnova, Mujaga ef. Cifrić.

lbst5

Lejletu-l-Berat muslimane podsjeća na skori dolazak Ramazana, kako bi se duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete.
“Te noći Allah dž.š. pošalje meleka koji govori od akšama do zore: “O vi Allahovi robovi, ima li iko da se kaje na svojim grijesima, da mu se pokajanje primi? Da mu se ispuni dova ove mubarek noći?”
Tim povodom Hazreti Alija r.a. prenosi od Poslanika s.a.w.s. da je rekao:
“Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Ša’bana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj pita: “Traži li neko oprosta, pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to otklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve do pojave zore”. (Ibn Madže)

Mujaga ef. Cifrić