U Tuzli obilježena mubarek noć Lejletul-kadr: Kur'ani-kerim je svjetlo na Pravom putu

U Tuzli obilježena mubarek noć Lejletul-kadr: Kur'ani-kerim je svjetlo na Pravom putu

Centralna svečanost Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla povodom mubarek noći Lejletul-kadr održana je u ponedjeljak, 17. aprila 2023. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Vaz je ovom prilikom kazivao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Nebrojeno je mnogo džemata u cijelom svijetu u kojima vjernici večeras bdiju nad svojim srcima. To su najljepša zemaljska sazviježđa kojima se meleki dive. I mi smo se okupili večeras ovdje, u ovoj lijepoj džamiji, kako bismo se uzdizali u našoj pobožnosti, kazao je muftija Fazlović.

Ovo je noć u kojoj je svaki trenutak velik. U ovoj noći se dogodila objava Allahove istine koja je trajna, kazao je Muftija.

– To je doista događaj koji je najviše utjecao na ljudski rod, čovječanstvo, pojedince, generacije, narode u dugim vremenima povijesti. Zato se divimo Kur'ani-kerimu a dive mu se i meleki, voda, zrak, nebo… Zato smo večeras otvorili naša srca. Za ovu noć smo se pripremali u proteklim danima ramazani-šerifa, kao što smo se pripremali i za ramazan i druge posebne dane i noći u ovom odabranom mjesecu, kazao je Muftija. Istakao je da je Kur'ani-kerim svjetlo na našem Pravom putu.

– Kur'an je najveće svjetlo. Zato je i ova noć, Allahovom voljom i odredbom, tako svijetla. Noć je to mira i spokoja, noć sigurnosti. Provedimo je u ibadetu, iskoristimo je kako bi naša srca i naše duše bili obasjani i ispunjeni svjetlom nad svim svjetlima, poručio je muftija Fazlović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je kazivao o vrijednostima posta, učenja Kur'ana i drugim ibadetima. Pozvao je džematlije da stalno nastoje promijeniti sebe nabolje.

– Lejletul-kadr je noć promjena nabolje. Najbolji rezultati ramazana će se vidjeti poslije ovog mubarek mjeseca, kazao je hafiz Huskanović te je istakao da oni koji ne znaju učiti Kur'an, oni koji ne žele da završe sufaru kako bi mogli učiti Kur'an, odbijaju veliko dobro. Pozvao je džematlije da se jave svojim imamima i nauče arapsko pismo.

Tokom ovog programa uručene su i nagrade pobjednicima takmičenja „O Kur'anu znam“ koje je organizirano za polaznike tuzlanskih mekteba. Nagrade su uručene Muhamedu Selimoviću iz mekteba Brčanska Malta (prvo mjesto), Hamzi Dediću iz mekteba Vikaljska džamija (drugo mjesto) te Eminu Čikariću iz mekteba Miladije i Mahiru Malkočeviću iz mekteba Lipnica (treće mjesto).

Teravih-namaz u Džamiji „Kralj Albullah“ predvodio je hafiz Ahmed-ef. Rahmanović a džematlijama se kratko obrati i imam hafiz dr. Edin Peštalić. Učenjem Kur'ana, ilahija i kasida, program su uljepšali Amina Kunić i Harun Mehanović.

 

muftijstvotz.ba