U Živinicama održana centralna mevludska tribina Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog

U Živinicama održana centralna mevludska tribina Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog

Centralna mevludska tribina Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održana je u srijedu, 4. oktobra ove godine, u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama.

Tribini su prisustvovali zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam i predsjednik MIZ Živinice Sedin-ef. Karić i Fehim Šljivić, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, koordinatori mreža mladih u medžlisima, te brojni mladići i djevojke s područja cijelog Muftiluka tuzlanskog.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio glavni imam Sedin-ef. Karić koji je izrazio zadovoljstvo što se ova šesta po redu centralna mevludska tribina Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održava u Živinicama.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da su mladi snaga, nada i budućnost Bosne i Hercegovine.

-Muhammed, alejhi selam, odabran Allahovom voljom i odgojen od svoga Gospodara, uspio je da odgoji ashabe, veliku i časnu generaciju koja je pronijela svjetlo islama cijelim svijetom. Odgojio ih je Kur’ani-kerimom, svojom plemenitom riječju i najljepšim uzorom. Vi naša omladino, koji ste na putu islama, i mnogi mladi vama slični u našem narodu, našoj Islamskoj zajednici, na ponos ste svojih roditelja, porodica, našeg naroda i uleme. Muhammed, alejhi selam, je dopirao do ljudskih srca u generaciji svojih savremenika, u generacijama stoljećima poslije, i u našoj generaciji. Mladost je lijep ali težak period. Kada osjećamo tugu i brigu sjetimo se da imamo Gospodara Allaha, dželle šanuhu, i ojačajmo svoj iman. Sjetimo se da imamo svoga učitelja, plemenitog poslanika Muhammeda, alejhi selam, te da je naša perspektiva velika a horizonti daleki, kazao je muftija Fazlović.

Dr. Enes-ef. Ljevaković je prisutnima prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da je cjelokupan život Muhammeda, alejhi selam, bio predmetom izučavanja svih generacija muslimana, od njegovog vremena do danas, s ciljem da se u njegovom primjeru pronađe vodič za vlastiti život.

– Muslimani se kroz čitavu svoju povijest nastoje ugledati u postupke Poslanika, njegove riječi i djela, nastojeći ih razumjeti i primijeniti u svom životu kroz pobožnu privrženost i ljubav prema osobi koju je Allah odabrao da prenese Njegovu poruku i koja je bila tumač Njegove riječi. Ljubav prema Poslaniku, alejhi selam, znak je pobožnosti u islamu. Poslanik je učitelj čiji nauk se proučava, vodič koji se slijedi na putu, uzor koji se nastoji oponašati, odabranik čije riječi, djela i šutnju smo dužni promišljati. Tokom svoje 23 godine poslaničke misije on je tražio put duhovne slobode i oslobođenja. On je gledao i imao u svijesti znakove Svevišnjeg u ptici koja leti, biljci koja raste, tmini koja se spušta, zvijezdi koja blista. Bio je u stanju izraziti ljubav i širiti je oko sebe. Davao je i nudio svoje prisustvo, svoj osmijeh i svoju pomoć. Kada bi nekome pružio ruku, nikada je ne bi prvi povlačio nazad. Znao je šta svjetlost i mir mogu pokrenuti u srcu nekoga kome se uputi lijepa riječ, ko se zovne lijepim imenom, kome se pruži nada i utjeha, kazao je dr. Ljevaković.

Mladost je period u kojem se od sebe mora pružiti sve ono što vjera traži od obaveza prema Allahu, dželle šanuhu, prema sebi i drugim ljudima ali i prema Zajednici, naglasio je dr. Ljevaković.

– Savjetujem vam, draga naša omladino, da svoja druženja i susrete iskoristite za međusobno upoznavanje, razmjenu ideja i iskustava sa kojima ćete se vratiti svojim domovima i svakodnevnim obavezama jači i sposobniji za veće domete i uspjehe. Čuvajte sebe od zla i grijeha, pazite svoje roditelje, gradite i čuvajte jedinstvo i integritet naše Islamske zajednice. To je vaš svijet, vaša porodica, vaš dom u kojem ćete živjeti i u kojem ćete, ako Bog da, ove vrijednosti prenositi na svoje potomstvo i buduće generacije. Neka se svako usmjeri ka onom polju za koje ima afiniteta i za koje misli da može dati svoj doprinos. Samo obrazovana i duhovno jaka i stabilna osoba može kredibilno preuzeti emanet pravilnog usmjeravanja i razvoja društva i odvažno se suočiti sa svim izazovima, poručio je mladima zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

U programu ove tribine učestvovali su i hor imama MIZ Živinice, Alija Mevkić i Emir Ibrahimović a dovu je proučio hafiz Abdullah Kapo. Nakon tribine mladi su nastavili s druženjem u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Živinicama. Ranijih godina centralne mevludske tribine Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održane su u Kalesiji, Gradačcu, Gračanici, Brčkom i Tuzli.

 

Prezeto sa: Muftijstvo tuzlansko