Vjerski poglavari posjetili Predsjedništvo BiH

Vjerski poglavari posjetili Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas s predstavnicima triju najvećih vjerskih zajednica u BiH, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim g. Grigorijem i nadbiskupom vrhbosanskim uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem.

Predstavnici vjerskih zajednica su zahvalili za organizaciju ovog sastanka i izrazili zadovoljstvo što se sa vjerskim zajednicama otvara dijalog o pitanjima koja su važna za njih, ali i za društvo u cjelini.

Na sastanku je razgovarano o temama koja se odnose na položaj i prava vjerskih zajednica, status vjerskih službenika, zakonsko regulisanje vjerskih praznika, pitanja povrata imovine, kao i ukupnog stanja odnosa države i vjerskih zajednica. Jedna od tema sastanka je ugovorno regulisanje odnosa BiH sa vjerskim zajednicama.

Učesnici sastanka su posebnu pažnju posvetili potrebi jačanja povjerenja između naroda i građana BiH, pripadnika različitih vjerskih zajednica, te postupcima kojima predstavnici organa vlasti u BiH i vjerskih zajednica mogu doprinijeti jačanju tog povjerenja. U tom kontekstu, razgovarano je i o konkretnim koracima i aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu.

Zaključeno je da zajednički rad na jačanju povjerenja i postizanju kompromisa treba da pošalje jasnu poruku narodima u BiH i da doprinese poboljšanju opšteg stanja u BiH, saopćeno je iz Press službe Predsjedništva BiH.

(FENA)