Vlasenica: Povratnici uznemireni novim provokacijama

Vlasenica: Povratnici uznemireni novim provokacijama

Povratnici u Vlasenici suočeni su s novim provokacijama, koje ovaj put dolaze uoči pravoslavnog blagdana Božića.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio snimak uznemiravanja povratnika. Kolona automobila, okićena srpskim zastavama i badnjakom, prošla je kroz povratničko mjesto Drum u Vlasenici, gdje žive Bošnjaci, a jedan od učesnika kolone uzviknuo je “Ustajte balije”.

– Pravim vjernicima blagdani služe da šire ljubav u porodici, prema komšijama i prijateljima. Ovo čemu svjedoče Bošnjaci u Vlasenici predstavlja provociranje komšija što sigurno nije u duhu vjere koju navodno propagiraju.

Vozanje badnjaka, sirene i povici po bošnjačkim naseljima ne mogu se shvatiti nikako drugačije do ciljana provokacija i uznemiravanje komšija, najblaže rečeno – reagovao je Ramiz Salkić, poslanik u NSRS.

Kako dodaje, policija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS “zna za svaki ovaj mimohod i zna koji je cilj ovakvih kolona, ali ih namjerno ne želi spriječiti da prolaze kroz bošnjačka naselja”.

– Ovi provokatori jasno je da su ohrabreni i podržani od zvanične politike u ovom entitetu svakodnevnim izjavama usmjerenim protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Pravi i istinski vjernici, pravoslavci, ovu noć provode sa porodicama i prijateljima dočekujući svoj blagdan, a oni drugi pak koriste ovaj blagdan da dodatno siju strah i šire mržnju prema komšijama Bošnjacima – naglasio je Salkić.

Također, na društvenim mrežama su se pojavile i objave Bošnjaka iz Srebrenice, u kojima se govori o sličnim provokacijama.

Bošnjaci povratnici na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS često doživljavaju različite oblike provokacija i vrijeđanja, a najčešće za vrijeme vjerskih praznika ili obilježavanja godišnjica stradanja.

 

(Preporod.info)