XVII Kurban-bajramska akademija “Miruh Bajrama”

XVII Kurban-bajramska akademija “Miruh Bajrama”

Svečano je bilo u bijeljinskom Centru za kulturu, u četvrtak 23. augusta 2018. godine, kada je sa početkom u 20:00 sati održana XVII Kurban-bajramska akademija pod nazivom “Miruh Bajrama. U dupke ispunjenoj sali, prisustvovali su i Sead ef. Seljubac, zamjenik i izaslanik Muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, te Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta. Elhamdulillah, tradicija se nastavlja, a sve čestitke organizatorima, učesnicima i pokroviteljima ove manifestacije.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina i Centra za kulturu te uz pomoć brojnih sponzora, program nostalgičnog osvrta na nekadašnje bajrame osmislio je Mirsad ef. Okanović, imam Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini, a izveli su ga članovi horske, dramske i folklorne sekcije Mektepskog centra Bijeljina. Uz dramske elemente prožete izvođenjem prigodnih ilahija, program je optimistično završen nastupom folklorne trupe i pjesmom “Bosno moja, divna, mila”.

Prisutnima su se obratili Ramiz Salkić, kome je uručena zahvalnica za dosadašnju, ličnu i profesionalnu, podršku radu Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a potom prof. dr Sead ef. Seljubac, koji je u nadahnutom govoru podsjetio na bosanskohercegovačku višestoljetnu tradiciju zajedničkog života i prožimanja naroda, vjera, kultura i tradicija, koja može biti primjer mnogim evropskim i svjetskim državama.

Uz brojne goste iz susjednih medžlisa Islamske zajednice, u publici su bili prisutni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, zatim Mile Pejčić, šef kabineta gradonačelnika Miće Mićića, te predstavnici Bošnjaka u političkom, kulturnom i društvenom životu ovoga grada, Samir Baćevac, vijećnik u Vijeću naroda RS, Samer el Šejh, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj administraciji, Jusuf Trbić, predsjednik BZK Preporod Bijeljina i Janja, Azra Medinić, predsjednica MDD Merhamet Bijeljina, te arhitekta Mirsad Izić, projektant bijeljinskih džamija, ali i objekta u kojem je održana svečana akademija.