Za djecu povratničkih džemata 2000 bajramskih paketića

Za djecu povratničkih džemata 2000 bajramskih paketića

Zahvaljujući odzivu privrednika i humanitarnih organizacija iz domovine i dijaspore pripremljeno je više od planiranog broja paketića

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ je u saradnji sa udruženjem “Kaizen” iz Sarajeva u aprilu pokrenula projekat “Kampanja za hiljadu osmjeha”. Pakovanje više od hiljadu paketića namijenjenih povratničkim džematima širom Bosne i Hercegovine završeno je 11. juna u prostorijama izdavačke kuće “Dobra knjiga”. Kampanja prikupljanja donatorskih sredstava trajala je mjesec dana i imala je za cilj prikupiti sredstva za štampanje atraktivnog edukativno-didaktičkog materijala vjerskog sadržaja kojeg su osmislile i dizajnirale  aktivistice ženskog udruženja “Kaizen”. Pored edukativnih sadržaja, paketići sadrže i svoj prehrambeni dio sa slatkišima. Planirano je bilo prikupiti sredstva za hiljadu paketića za djecu u povratničkim džematima. Zahvaljujući dobrom odzivu privrednika i humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, broj paketića je puno veći.

Prema riječima Medine Mehmedović-Mulalić, koja je ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu koordinirala ovaj projekat, kampanja je više nego uspjela “jer su prikupljena sredstva za kupovinu više od planiranih hiljadu paketića za povratničke džemate”. Paketiće su naravno mogli naručiti i džemati iz Federacije BiH. Paketić kojeg će za Bajram dobiti preko hiljadu djece u povratničkim džematima širom naše zemlje je u potpunosti bosanski prozvod. Počevši od ideje i osmišljavanja didaktičkog materijala za lakše i zabavnije učenje arapskih harfova, kratkih kur’anskih sura i dova koji je odštampan u poznatoj bosanskoj izdavačkoj kuća Dobra knjiga pa do slatkog dijela paketa kojeg čini 12 artikala različitih poslastica domaćih proizvođača. Također, Rijasetova izdavačka kuća El-Kalem donirala je preko dvije hiljade primjeraka “Islamske čitanke”, slikovnice “Amberom ti cvali puti”, te “Bašče mirisa”, kao i 2000 čestitki koje su upotpunile ovaj paketić u atraktivnom kofer pakovanju. Važno je istaći da je značajna sredstva donirala, BBI banka, humanitarna organizacija Human Appel, zatim neki bosanski džemati iz Čikaga, Danske, Švicarske i Noveške, domaće bh firme, džemati I nevladine organizacije iz BiH I drugi pojedinci. U narednom periodu treba uslijediti distribucija paketića koju će zajedno sa Upravom za vanjske poslove I dijasporu realizirati Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice. Paketići će biti poslani u povratničke džemate Hercegovine, Srednjeg Podrinja I Istočne Bosne, Bosanske krajine I Posavine.

U proces pakovanja paketića bili su uključeni volonteri iz nevladinih organizacija koji su za dva dana spakovali 2000 paketića: Fadil Lutvić, Ernad Kovačević, Ahmed Šejh, Jahja Ali, Abdulaziz Husić, Suada Hedžić, Alma Ligata, amina Dervišević, Šeherzada TAhirović,

Sadžida Ljubijankić, Medina Muhamedagić, Emina Alomerović, Emina Braković, Faris Bučo, Tanković Adis, omar Hasan, Mersida Pecikoza, Mersiha Pecikoza i Benjamin Kadri.