Zabrinutost Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu – Seattleu zbog devastiranja mezarja

Zabrinutost Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu – Seattleu zbog devastiranja mezarja

Islamska zajednica Bošnjaka u Washingtonu – Seattleu izrazila je iznenađenost i duboku zabrinutost zbog devastacije mezarja Bošnjaka u Seattleu.
U pismenom obraćanju bošnjačkog džemata u Seattleu ističe se: “Na lijepo uređenom mezarju u kojem se ukopavaju naši Bošnjaci u jednom mirnom kraju u Seattle, nažalost, desilo se nešto što nikada nismo slutili da se ovdje u Americi može dogoditi. Devet mezarova je devastirano i na brutalan način su nišani polomljeni i razbacani. Ne znamo iz koje namjere i koji su motivi počinioca bili, ali smo iznenađeni prizorom onoga što smo vidjeli da ni mrtvi, koji su našli svoj smiraj i koji su ukopani na našem bošnjačkom mezarju u Seattlu, ne mogu biti mirni.
Islamska zajednica Bošnjaka u Washingtonu je na vrijeme obavijestila policiju koja je, nažalost, došla tek 18 sati nakon našeg obavještenja da napravi uviđaj o onome što se dogodilo na našem mezarju.”
Dalje se kaže: “Zabrinuti smo što se ovo dogodilo, nismo vjerovali da se u jednoj državi kao što je Washington može ovako nešto dogodi. Zabrinuti smo zbog mogućih motiva počinioca, jer naša zajednica je zaista izuzetno organizovana i ima izuzetnu saradnju sa svim drugim zajednicama različitih konfesija koje se nalaze na prostoru države Washington.
Nadamo se da se ovakvi prizori neće ponoviti, ali nam daje za obavezu da moramo biti oprezni, i da nas Bošnjake ovakvi momenti više približe kako bi na najbolji način zaštitili ono što smo mukotrpno radom sticali i obezbjeđivali da olakšamo život našem narodu koji se nalazi širom svijeta.”