Zamjenik premijera Vlade Republike Turske posjetio reisu-l-ulemu

Zamjenik premijera Vlade Republike Turske posjetio reisu-l-ulemu

Sarajevo, 25. oktobar 2013. (MINA) – Danas je zamjenik premijera Vlade Republike Turske Bülent Arınç posjetio reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

U srdačnom razgovoru je istaknuta veoma dobra saradnja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i turskog Diyaneta, te saradnja Direkcije vakufa Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice. Ovom prilikom reisu-l-ulema se zahvalio na pomoći koju Vlada Republike Turske pruža BiH kroz finansiranje mnogih društveno korisnih projekata.

Zamjenik premijera Vlade Republike Turske Bülent Arınç, u pratnji turskog ambasadora u BiH Ahmeta Yildiza i direktora Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice Senaida Zajimovića posjetio je Isa-begov hamam u Sarajevu, čiju restauraciju financira Vakufska direkcija Turske.

Vidjevši na licu mjesta tok građevinskih radova, Bülent Arınç je iskazao zadovoljstvo dinamikom obnove Isa-begovog hamama za koji je Vakufska direkcija Turske izdvojila tri miliona lira, odnosno oko dva miliona i 600.000 KM. Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović upoznao je dopremijera Arınça sa dosadašnjim realiziranim poslovima u toku pripremne i faze realizacije reastauracije hamama, te naglasio da je planirano da se tokom naredne godine okonča restauracija i hamam stavi u funkciju.

Također, dopremijer Bülent Arınç posjetio je kompleks Careve džamije čiju će rekonstrukciju financirati Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju “Tika”.