Završena sjetva kukuruza na Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina

Završena sjetva kukuruza na Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina

Piše: Emir Musli, predsjednik MIZ Bijeljina…

Polovinom aprila 2017. godine završena je sjetva kukuruza na Vakufskom poljoprivrednom dobru Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Kukuruz je zasijan na sedam hektara, a ovog proljeća prihranjena je i pšenica zasijana prošle jeseni na osam hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vakufsko poljoprivredno dobro raspolaže sa oko 15 hektara poljoprivrednog zemljišta prve i druge klase. U okviru projekta unapređenja korištenja vakufske imovine, obradu zemljišta i sjetvu radi Amir Bajrić uz pomoć Amela Hasanovića i Prateće službe MIZ Bijeljina, pod nadzorom agronoma Nedžada Mujanovića, inače člana Izvršnog odbora MIZ Bijeljina.

Uz poljoprivredne mašine i ostalu mehanizaciju koju trenutno posjeduje, MIZ Bijeljina planira razvoj ovog projekta radi novih zapošljavanja i samoodrživosti Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Uz Božiju pomoć i adekvatno planiranje, potrebno je nabaviti dodatnu mehanizaciju i uvećati poljoprivredno zemljište.

Tim povodom obavještavamo sve zainteresovane u zemlji i dijaspori, koji su spremni uvakufiti, prodati ili izdati u zakup svoje poljoprivredno zemljište, da se jave na telefon 055 226 250, od 8 do 15 sati svakoga radnog dana. Prednost imaju ponuđači u rejonima Gojsovac, Dašnica i Kruševlje.