Zvanično saopštenje povodom terorističkog akta u Janji

Zvanično saopštenje povodom terorističkog akta u Janji

U povodu terorističkog napada na Atik džamiju u Janji koji se desio u ranim jutarnjim satima 07.01.2016. godine, glavni imam MIZ-Janja Omer ef. Camić sazvao je vanrednu sjednicu IO MIZ Janja kojoj su prisustvovali predsjednik MZ Janja, delegat u Vijeću naroda RS i dogradonačelnik grada Bijeljina, te su izdali sljedeće saopštenje za javnost:

“Ovo je vrhunac uznemirujućih događaja i nasrtaja na Bošnjake u Janji, čime se narušava bezbjednost građana, ali i prijeti narušavanju dobrih međunacionalnih odnosa. Oštro osuđujemo sve incidente koji su se dogodili u proteklih desetak dana, gdje je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa. Vrhunac su očito planirani pucnjevi, tri pucnja, na Atik čaršijsku džamiju, kao teroristički akt protiv Islamske zajednice i Bošnjaka u Janji.
Osuđujemo dosadašnje neadekvatne reakcije nadležnih službi, prije svih lokalne policije i Tužilaštva u Bijeljini i pozivamo ih da konačno počnu da rade svoj posao profesionalno i odgovorno.
Saglasni smo da ćemo činiti sve potrebno da se sačuva suživot u Janji jer je to interes svih građana. Građane pozivamo da sačuvaju pribranost i da ne nasjedaju na očito planirane i ciljane provokacije.
Pozivamo Centar javne bezbjednosti Bijeljina, MUP RS, Agenciju za istrage i zaštitu BiH SIPA i Tužilaštvo BiH da istraže današnji atak na džamiju, ali i sve dosadašnje slučajeve nasrtaja i vandalizma prema Islamskoj zajednici i Bošnjacima u Janji.
Nadamo se da će sve pozvane institucije hitno i profesionalno reagirati kako bi se svi ovi slučajevi rasvijetlili i preduprijedili u budućnosti.”

saopštenje o teroristickom aktu

Zvanično saopštenje potpisali su Omer ef. Camić, glavni imam MIZ Janja, hadži Ahmet Gruhonjić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Janja, Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine, Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda RS, Mustafa Gradaščević, predsjednik Mjesne zajednice Janja, Sadik ef. Đezić i Fadil Baćevac, članovi Izvršnog odbora MIZ Janja.

DSCN0235

Istim povodom, zvanično saopštenje dalo je i Muftijstvo tuzlansko:

“U noći sa 6. na 7. januar ove godine nepoznata osoba (ili više njih) oštetila je Atik džamiju u Janji kod Bijeljine, pucajući na nju vatrenim oružjem. Na džamiji je metkom razbijeno staklo na prozoru i načinjena materijalna šteta, a vidljive su i tri-četiri rupe u zidu džamije. Kako se najvjerovatnije radi o kasnom noćnom činu, žrtava srećom nije bilo.
U ovoj prilici želimo podsjetiti da je ovo još jedan u nizu ataka na ovu džamiju i da se oni ponavljaju još od obnavljanja džamije 2005. godine. To unosi nemir i strah među povratnike i otežava njihov svakodnevni život.
Muftijstvo tuzlansko oštro osuđuje ovaj napad i zahtijeva odlučnu istragu o počiniocima ovoga događaja. Tražimo od nadležnih državnih struktura da zaštite povratnike i njihovu imovinu u ovome dijelu Bosne i Hercegovine.
Istovremeno, pozivamo muslimane da ispolje strpljenje i snagu kakva ih krasi svih ovih godina u kojima marljivo rade i žive u svojoj Janji.
Es-selamu alejkum!”