Predavanje i radionica za roditelje polaznika Mekteba za predškolski uzrast.

Predavanje i radionica za roditelje polaznika Mekteba za predškolski uzrast.

U utorak 24. oktobra 2023. godine u Mektebskom centru u Bijeljini Mekteb za predškolski uzrast organizirao je predavanje i radionicu za roditelje polaznika Mekteba za predškolski uzrast.
Na samom početku obratila se koordinatorica, muallima Enisa Okanović, a prigodnim predavanjem počastio nas je Mirsad ef. Okanović:
“Naša djeca se rađaju i odrastaju u svijetu strmoglave tehnološke ekspanzije, svijetu koji ni mi sami dovoljno ne razumijemo niti poznajemo. Djeca danas žive online živote, tehnološki napredak polahko, ali sigurno od njih instalira lažnu potrebu da stalno budu “na liniji”, priključeni na nevidljivi svjetsku mrežu i otvoreni za stalni prijem svega i svačega. U ovim i ovakvim okolnostima, naše jedina šansa za odgojni uspjeh jeste povratak Izvoru, odnosno insistiranje na svevremenskoj Istini koju je Allah, dž.š., objavio u Kur’anu, kao i primjena najodabranijeg odgojnog koncepta kojem nas je poučio Najljepši uzor čovječanstva, Muhammed, a.s.”
Također je istakao uz trud koji roditelji svakodnevno ulažu važnost roditeljske dove koju je neophodno upućivati Uzvišenom Stvoritelju.
Na radionici koju su pripremile odgajateljice Edita Osmanbašić i Samra Barukčić “U dječijim cipelama” promišljali smo i diskutovali o ulozi roditelja i djeteta. Cilj radionice bio je da povećamo uvid u sopstveni subjektivan doživljaj uloge koju imamo u procesu odgoja djece.