Tadeusz Mazowiecki (1927-2013)

Tadeusz Mazowiecki (1927-2013)

Autor M.Kovač…

U Varšavi je  28. oktobra, u 86. godini života umro Tadeusz Mazowiecki prvi premijer Poljske nakon pada komunizma u toj zemlji. Jedan je od političara koji su obilježili epohu pada komunizma u istočnoj Evropi. Sedamdesetih godina je bio jedan od lidera antirežimskog pokreta “Solidarnost”, a zaslužan je, posebice u prvim godinama nakon pada komunizma, za čitav niz reformi kojima je ostvario uspješnu tranziciju Poljske od komunističke prema demokratskoj državi i društvu.

Od 1992. do 1995. godine Mazowiecki je bio specijalni izvještač Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i njegova misija tokom strašne agresije okončana je protestom i ostavkom nakon pada Srebrenice 1995. godine. Mazowiecki je podnio neopozivu ostavku zbog toga što, kako je tada kazao, nije mogao učestvovati u samo teoretskom procesu zaštite ljudskih prava u BiH. “Želim reći da svoju ostavku tretiram kao protest protiv bespomoćnosti i pomirenja sa tom bespomoćnosti. Dosegli smo vrlo kritičnu tačku i međunarodna zajednica ne može ovo tretirati kao egzotičnu materiju koja je daleko od njih, jer su principi međunarodnog suživota ugroženi”, kazao je Mazowiecki u intervjuu koji je dao u augustu 1995. godine, nedugo nakon što je Srebrenica pala u ruke Ratka Mladića i njegovih krvnika. U pismu ostavke koje je uputio tadašnjem predsjedniku Komisije za ljudska prava UN-a Musi Hitamu, pad Srebrenice i Žepe naveo je kao glavni razlog napuštanja pozicije na koju je došao ‘92. godine.  “Suočavamo se sa borbom jedne države, članice UN-a, za preživljavanje i multietnički karakter. Stvarnost ljudskih prava je ilustrirana kroz tragediju ljudi iz Žepe i Srebrenice. Ja nisam uvjeren da će se prekretnica, kojoj smo se nadali, desiti i ne mogu nastaviti učešće u pretvaranju da se štite ljudska prava”, napisao je 27. jula 1995. godine Tadeusz Mazowiecki. Ovaj poljski diplomata od samog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu je otvoreno govorio o prirodi i karakteru rata na ovim prostorima. Tako je u razgovoru za Associated Press već krajem oktobra, 1992. godine kazao da je cilj agresije na Bosnu i Hercegovinu istrebljenje muslimana.

Tadeusz Mazowiecki je 2005. godine od strane srebreničkih udruženja dobio nagradu “Srebrenica 1995.” koja su tom prilikom saopćila da je Mazowiecki učinio ogroman gest kada je svojim protestom upozorio na stradanje u našoj domovini. Inicijator nagrade “Srebrenica 1995.” bio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, a njena dodijela simbolizirala je trajnu zahvalnost porodica žrtava genocida prema ljudima koji su imali hrabrosti da ono što se dogodilo u Srebrenici nazovu pravim imenom i u svijetu progovore o stradanju tog grada.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine Mazowiecki je nakon rata postao i počasni doktor na Tuzlanskom univerzitetu, a 2002. godine je odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva postao počasni građanin Sarajeva.