Izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture”

Izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture”

Izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture” dio je projekta “Promocija osmanskog kulturnog naslijeđa Bosne i Turske”, a čiji je pokrovitelj Vlada Republike Turske. Unutar ovog projekta uskoro treba da se realizuje i fotomonografija „Osmanska arhitektura Sarajeva“.

Ono što spaja Sarajevo i Istanbul zasigurno su spomenici osmanske arhitekture. Istanbul je uvijek bio centar iz kojeg se sve širilo, a Sarajevo je bilo odraz tog uticaja. Samim tim, poveznice između ova dva grada su očite. Najljepše primjere klasične osmanske arhitekture možemo naći u Istanbulu, dok je balkanska prijestolnica takvih spomenika Sarajevo.

Najupečatljiviji biseri osmanske arhitekture Sarajeva i Istanbula uvijek su bile džamije. To je i bio povod da se napravi ova izložba koja bi predstavila svu ljepotu džamija ova dva grada, kaže za radio BIR autor izložbe Kenan Šurković.

Govoreći o sličnostima i razlikama džamija u Sarajevu i Istanbulu Šurković je kazao da se radi o istom arkitektonskom slogu s obzirom da je glavna arhitektonska radionica Osmanskog carstva u Istanbulu bila zadužena za sve gl. arhitektonske projekte na tri kontinenta.

Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, autori fotografija i osnivači Islamic Arts Magazina, intenzivno su, duži vremenski period, istraživali i fotografisali osmanske spomenike u Turskoj i Bosni. Kako i sami kažu, cilj im je bio prezentovati svu raskoš i ljepotu osmanske arhitekture i posebno istaći planove i detalje građevina na koje se često i ne obrača dovoljno pažnje. Rezultat toga su izuzetno raskošne, upečatljive i originalne fotografije koje posmatrača ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Izložbu će autor Kenan Šurković otvoriti u Bošnjačkom institutu, 26. 1. 2017. u 19:00h sati.

Fotografije će se moći pogledati do 4. februara 2017.

Radio BIR