Bosanskohercegovački studenti Sakarija univerziteta u Antalija muzeju

Bosanskohercegovački studenti Sakarija univerziteta u Antalija muzeju

Piše: Samir ef. Camić…

Tokom proteklog vikenda, početkom marta 2017. godine, naša dva studenta iz Janje i Bijeljine, Dženan Karasalihović i Muamer Camić, koji studiraju na Sakarija (Sakarya) univerzitetu u Turskoj, na poziv hanume Zejnep (Zeynep) Išil Hamzić posjetili su čuvenu Antaliju (Antalya).

Tokom boravka u Antaliji, između ostalog, posjetili su i “Antalya museum” u kojem se nalazi karta iz vremena sultana Abdul Hamida II na kojoj se vrlo jasno vidi Bosna i Hercegovina te vidljivo obilježene Janja i Bijeljina. Karta je ispisana na starom turskom pismu i dragocjeni je dokument iz prošlosti naših krajeva.

Domaćin naših studenata Zejnep Išil Hamzić porijeklom je iz Bijeljine, od poznate familije Hamzić. Njezina majka Ehlimana Hamzić rođena je u Bijeljini 1943. godine, a zajedno sa svojim sestrama Zerinom, Vilkom i Rušanom odselila se u Tursku. Zejnep hanuma vrlo je aktivna u bošnjačkim udruženjima u ovoj prijateljskoj zemlji, a dolazećeg Ramazana po prvi put će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Bijeljinu i Janju.