27. noć Ramazana 1438. hidžretske godine

27. noć Ramazana 1438. hidžretske godine

Piše: Emir Musli, predsjednik MIZ Bijeljina…

Centralna svečanost povodom 27. noći Ramazana 1438. hidžretske godine za područje Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina održana je u srijedu 21. juna 2017. godine u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, u prisustvu velikog broja vjernika.

Nakon zajedničkog iftara u Mektebskom centru i klanjanja akšam namaza, jacija i teravih namaz klanjani su u centralnoj bijeljinskoj džamiji i jedinoj koja je, za sada, u upotrebi u našem gradu. Nakon teravije, djeca i mladi predvođeni svojim imamima i muallimima te muallimom, izveli su prigodni program povodom 27. noći Ramazana u kojoj je, najvjerovatnije, Lejletu-l-kadr, noć sudbine vrijednija od hiljadu mjeseci, ali i noć u kojoj je počela objava Kur'ana.

Noć Kadr sigurno jeste u jednoj od neparnih noći posljednje trećine Ramazana. Prigodni vaz, poučno predavanje za prisutne džematlije održao je glavni imam MIZ Bijeljina Samir ef. Camić, a nakon ponoći klanjan je tesbih namaz, poseban nafila namaz koji se u MIZ Bijeljina klanja od početka obnove naših džamija. Nakon sehura, sabahske mukabele i sabah namaza, završeno je obilježavanje 27. noći.

Molimo Milostivog Allaha da vjernicima ukabuli post, dobra djela i ostale ramazanske ibadete te da nas sve skupa uputi na pravi put, učini boljim i bližim Allahovoj milosti.