“Akos” i “Svitanje” – Pokloni za bijeljinske osnovnoškolce

“Akos” i “Svitanje” – Pokloni za bijeljinske osnovnoškolce

Povodom početka školske 2016/2017 godine, a uoči početka mektebske godine,  NVO “Akos” i sarajevsko Udruženje “Svitanje”, u okviru akcije “Dajte im razlog za osmjeh” podijelilo je besplatne torbe i školski pribor za 280 bošnjačke djece koja pohađaju četiri osnovne škole u ovom gradu. Ova djeca redovna su i na časovima vjeronauke, a mnoga od njih pohađaju i mekteb pa je dodjela ove vrijedne pomoći obavljena pored Mektebskog centra u Bijeljini.

Rabija Mehmedović, koordinator humanitarnog sektora u Udruženju “Svitanje”, predvodila je ekipu sarajevskih humanitaraca. “Već osmu godinu zaredom provodimo ovu akciju. Ove godine pribor je otišao na više lokacija širom Bosne i Hercegovine. To su Rogatica, Rudo, Višegrad, imamo ekipu na terenu u Bratuncu, u Kotor Varoši, Prnjavoru, mi smo u Bijeljini, a nakon toga idemo u Zvornik. Naši donatori u ovom projektu su prije svih građani Sarajeva, a osim njih imamo i privredne subjekte i strane donatore, kao što je “Islamic Help” iz Australije. Također, Fondacija “Muharem Berbić” je naš partner u svim humanitarnim projektima. Lijepo je vidjeti osmjeh na licima onih koji su se vratili svojim domovima, da ovdje žive i podižu svoje porodice,” kazala je Mehmedović.

U ime domaćina, Medžlisa islamske zajednice Bijeljina, goste iz Sarajeva dočekao je glavni imam Samir ef. Camić sa svojim saradnicima. “Zahvala pripada Allahu dž.š. koji nas je okupio ovim povodom, a naše selame upućujemo svima koji su doprinijeli da ova hairli akcija stigne i do ovog dijela Bosne i Hercegovine. Svu djecu i njihove roditelje pozivam da se odazovu i uključe u rad našeg mekteba,” rekao je Samir ef. Camić. Akcija je uspješno provedena, a djeci koja nisu mogla prisustvovati u zakazano vrijeme, torbe i školski pribor bit će uručeni u njihovim školama.