Bajram namaz u Bijeljini (FOTO)

Bajram namaz u Bijeljini (FOTO)

Centralna svečanost Ramazanskog bajrama 2017. godine na području MIZ Bijeljina, hvala Allahu, održana je 25. juna u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, bez ikakvih problema i onako kako dolikuje najvećem muslimanskom blagdanu.

Sabah namaz klanjan je u 04:20, a nakon tekbira, salavata i prigodnih ilahija, bajramski vaz održao je Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije. Bajramski namaz je predvodio i hutbu održao glavni imam MIZ Bijeljina Samir ef. Camić koji je, između ostaloga, kazao:

“Draga i poštovana braćo.

Dočekali smo bajramsko jutro. Radost ovih mubarek dana ispunit će naše domove, naše mahale i sokake. Okupljeni u našim džamijama, upućujemo dove Allahu da primi naše  ibadete i naša dobra djela, a da preko onih ružnih  pređe, da nam ih oprosti i ukaže nam milost, koju željno iščekujemo.

Ramazan je ispunio naše duše istinom i ljepotom pokornosti, ojačao naše vjerovanje i zbližio nas u ljubavi i zajedništvu.

Naš cilj je bio takvaluk (bogobojaznost). Činili smo ono što je trebalo da nam pomogne da budemo bolji, da ojača i rastereti naše duše, da nas poveže s braćom i sestrama. Allah nas je pozvao da vjerujemo i činimo dobro, sebi i drugima, da pobijedimo zlo u sebi i da ga se klonimo…

…Vjerujmo u Boga; držimo se Njegovih riječi i izvršavajmo ono što je On stavio u obavezu. Činimo to prema svojim mogućnostima, jer Bog ne duži iznad naših mogućnosti.

Budimo otvorenih srca i zadovoljni u duši s onim što nam je određeno. Trudimo se, jer nema nagrade bez truda i dobra djela. Upućujmo dovu Allahu, jer primljena dova može promijeniti našu sudbinu.

Sutra je Dan šehida. Posjetimo šehitluke i u zajedničkoj dovi se prisjetimo njihove velike žrtve. Neka su nam oni uvijek u našim dovama, jer su položili svoje živote braneći ovu divnu zemlju i časnu slobodu.

Budimo uz ljude u nevolji: uz slabe, siromašne i bolesne.

Zaštitimo našu nejač i pružimo podršku i priliku mladima.

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

Zalažimo se za istinu, kada god vidimo da se želi naturiti laž.

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita.

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

Draga i poštovana braćo.

Svima vam  želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Bajram šerif mubarekolsun!