Bajramska čestitka muftije Fazlovića: Čuvajmo zalog svakog šehida

Bajramska čestitka muftije Fazlovića: Čuvajmo zalog svakog šehida

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović uputio je poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, naglasivši da ovaj blagdan sa svojim univerzalnim načelima i porukama muslimane povezuje sa svim drugim ljudima.

“Draga braćo i poštovane sestre!

Neizmjerno smo zahvalni Allahu Svemilosnom što nas je u ovom svetom mjesecu zul-hidždžetu i danima u kojima se nalazimo obdario Svojim posebnim blagoslovima. Nakon časnog dana Arefata u kojem se naše dove obilato uslišavaju i u kojem se vrata Božije milosti za naše pokajanje širom otvaraju, uslijedit će svekolika bajramska radost i zadovoljstvo. Posebna vrijednost ovih dana su ibadeti hadža i kurbana čijim obavljanjem svoju pokornost Gospodaru Uzvišenom i Njegovom posljednjem poslaniku, alejhi selam, istovremeno iskazuju muslimani u cijelom svijetu.

Bajramski blagdani su uvijek vrijeme u kojem nas Plemeniti Gospodar nadahne jačom vjerom i ispuni posebnim osjećajem mira i zadovoljstva. Veličanje Boga Jedinog i duboka zahvalnost u našim dušama najljepša su spona s Njegovom milošću i plemenitošću koje na Bajram svi mi tako snažno osjetimo.

Ove godine, uz predano obavljanje bajramskih obreda, mi u našoj domovini obilježavamo dvadeset i sedmu godišnjicu Genocida počinjenog nad Bošnjacima. Pripremamo se da 11. jula, trećeg dana Kurban-bajrama, na šehitlucima Memorijalnog centra u Potočarima klanjamo dženazu-namaz šehidima najtežeg zločina Genocida.

Okupit ćemo se da u velikom broju i s posebnim osjećajima i mislima budemo uz naše šehide, njihove porodice i sve dobre ljude koji žive u Srebrenici i Podrinju. Naš doživljaj Bajrama toga dana u Srebrenici će nas, ako Bog da, još više približiti jedne drugima i osnažiti nas u istrajnosti da čuvamo zalog svakog šehida i svakog pregaoca u borbi za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, mir i slobodu.

Allaha, dželle šanuhu, molimo u ovim bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, da nas čvrsto veže uz sve naše zajedničke vrijedosti u dini-islamu i u našoj privrženosti domovini.

Braćo i sestre,

povećajmo i učvrstimo našu odlučnost da radimo za dobro svih ljudi. Nesebično budimo uz one kojima smo dužni pomagati. Oslanjajmo se u svom životu na Dragog Boga i gradimo međusobno povjerenje. Ovi mubarek-dani su dragocjena prilika da muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom osnaže i učvrste svoj džemat. Istovremeno, ovaj blagdan svojim univerzalnim načelima i porukama nas muslimane povezuje sa svim drugim ljudima.

Allaha Uzvišenog molim da vam podari dobro zdravlje i dug život oplemenjen najljepšim ljudskim vrlinama i dobrim djelima.

Svima vama, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke: Bajram šerif mubarek olsun”, kaže se u bajramskoj poruci muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića.