Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Muftija tuzlansko Vahid-ef. Fazlović uputio je bajramsku čestitku povodom Ramazanskog bajrama 1442./2021. godine. Pozvao je na pravednost i odgovornost one “koji presudno utječu na zajedničke tokove života i upravljaju resursima u kojima je hak mnogih ljudi.”

Izrazio je zahvalnost medicinskom osoblju na dugotrajnom i odgovornom bdjenju nad zdravljem svih nas, naročito u vrijeme prijetećih talasa pandemije.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom. Njegovi najljepši blagoslovi pripadaju plemenitom poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo, poštovane sestre!

Odazvali smo se pozivu našeg svemilosnog Gospodara i ispostili trideset dana ovogodišnjeg ramazanskog mjeseca. Čvrsto predani ovom i drugim ibadetima naše vjere, jačali smo iman, vjerovanje u našim srcima, nadajući se blizini i zadovoljstvu Stvoritelja svjetova. U završnici mubarek-ramazana, a uoči bajramskog blagdana, ispunjava nas osjećaj da smo postigli taj visoki privilegirani položaj opisan u kur'anskom stavku, koji se nalazi uz ajete o propisu posta i objavi Kur'ana časnog: A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene da bi bili na Pravome putu. (El-Bekare, 186.)

Navedena poruka je pouzdan osnov za naša velika očekivanja od dova koje u ovim danima Svevišnjem upućujemo. Posebno Ga molimo da nam podari svijest i snagu razumijevanja prilika u kojima se nalazimo, i da nas učvrsti na Pravom putu na kojem ćemo postići dobro ovog i dobro Onog svijeta. Na tom putu, najveći ispit je pred onima koji presudno utječu na zajedničke tokove života i upravljaju resursima u kojima je hak mnogih ljudi. Pozivamo ih da shvate izazove vremena u kojem živimo, ta da budu pravedni i odgovorni. Od njihovog postupanja najviše zavisi koliko će institucije ove zemlje biti snažne i efikasne i kakvu perspektivu će imati sadašnje i buduće generacije.

Braćo i sestre!

Dužan je i svako od nas da se, koliko god može više, u dobru natječe i da svojim djelima koristi drugima. Najbolji među ljudima je onaj ko je najkorisniji, poručuje nam Muhammed, alejhisselam. Posebno se to cijeni kada izdašno pomažemo onima koji su u nevolji i čije su potrebe najočitije.

Pozivam vas da svima njima olakšavamo njihovo stanje i pružimo utjehu u bajramskim danima, ali i da to budu naše trajne vrline.

Ukazujući na jedan od svijetlih primjera nesebičnosti, i ovom prilikom iskazujem zahvalnost našim ljekarima i svom medicinskom osoblju na dugotrajnom i odgovornom bdjenju nad zdravljem svih nas, posebno u vrijeme prijetećih talasa pandemije kojoj smo još uvijek izloženi. Neka im za njihovu požrtvovanost dragi Bog pruži Svoju nagradu, osnaži ih i podari im svako dobro.

S posebnim osjećanjem i mišlju u ovim blagoslovljenim ramazanskim i predbajramskim trenucima, Allahu, dž.š., upućujemo dovu da olakša stanje bolesnima, da njihov oporavak uveća nadu i radost u njihovim porodicama.

Želim se također zahvaliti svima koji su pomogli da, u uvjetima brojnih neophodnih ograničenja, naše džematlije što potpunije obave ramazanske ibadete i dožive ljepotu ovog časnog mjeseca, kako u svojim kućama tako i u džamijama.

Allaha Svemilosnog molim da svim muslimanima i muslimankama primi njihove ramazanske ibadete i da ih poživi u sreći i zadovoljstvu. Zahvalni smo im na njihovoj odlučnosti i istrajnosti da zajedno sa svojim čestitim imamima jačaju duh našeg naroda i temelje naše domovine. Posebno smo ponosni na naše džemate u Podrinju i Posavini kojima dugujemo stalnu pažnju i podršku.

Poštovana braćo i sestre!

Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine Bosne i Hercegovine.

Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svim svojim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

(Preporod.info)