BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME

BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME

Sarajevo, 14. oktobar 2013. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom predstojećeg Kurban bajrama uputio bajramsku čestitku. U bajramskoj čestitci reisu-l-uleme se kaže:

– Braćo i sestre, poštovani prijatelji,

Danas je 9. zul-hidždže, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Stigli su tamo u dolinu Mekke da obnove svoj zavjet na pokornost Uzvišenom, da polože svoju ruku na Crni kamen u znak dosljednom slijeđenja Allahove riječi i riječi Njegova poslanika a.s.

Svima nama potrebno je puno volje i truda da uberemo plodove života, dunjalučke i ahiretske, onoliko koliko je uložila Hadžera u traganju za vodom života, oslanjajući se na Boga, svoju volju i um. Svijet kojeg poznajemo izgrađen je na temeljima vjere. To su temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe; da očistimo svoju dušu, da oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, bratstva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih.

U ime vjere trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina. Mi bosanski muslimani moramo dobro gledati kuda idemo i ko nam u susret dolazi. Naša odgovornost za našu duhovnu tradiciju počinje odmah tu ispred naših nogu.

Povijest nas uči da bilo kakvo ljudsko postignuće nije moguće ostvariti bez ozračja povjerenja, mira, mudrih odluka, dobre komunikacije i otvorenosti za razgovor.

Čini mi se prikladnim da u ovom mubarek danu, pred vama braćom i sestrama, pozovem na nužnost uljuđenog razgovora o svim teškim pitanjima u našoj domovini i našoj Zajednici.

Svima vama u ovom za nas mubarek danu iz srca molim Milostivog Gospodara da vam podari svoj blagoslov. Molimo ga za oprost nama i našoj braći i sestrama koji nas pretekoše u vjeri i za dobro našim narodima i domovini. Svim ljudima u Bosni i Hercegovini želim dobro mir i sreću a muslimanima u domovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori od srca želim:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!