BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ BIJELJINA

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ BIJELJINA

Glavni imam MIZ Bijeljina i prvi imam Atik džamije Samir ef. Camić u svojoj bajramskoj poruci, koja će biti emitirana i na bijeljinskoj TV IN, kaže:

Draga braćo, cijenjene sestre, poštovani prijatelji!

Pred nama su dani hadža, dani Kurban-bajrama, dani beskrajne Allahove milosti u kojima se radujemo dovama hadžija i klanju kurbana.

Hadž je najveličanstvenije i najvažnije životno putovanje, jedinstveno iskustvo i doživljaj koji ostavlja najplemenitije dojmove u duši muslimana.

Naš život ima smisao tek onda kada pokažemo koliko smo spremni na žrtvu, koliko smo spremni uložiti truda  i napora za put koji vodi Allahovoj milosti. Upravo  ova dva ibadeta, Hadždž i kurban, su pokazatelji naše spremnosti da uložimo, pomognemo i sebe žrtvujemu na putu istine.

Čovjek kao Allahovo stvorenje, slijedeći njegove upute i djelujući prema njima, upravo pokazuje koliko je spreman pomoći sebi, svojoj porodici, rodbini, komšijama i prijateljima. To je niz koji se ne može prekinuti ukoliko položimo ispit odanosti prema našem Stvoritelju, to je nešto što bi trebao imati na umu svako od nas.

Životna praksa potvrđuje da kada čovjek izgradi istinski odnos prema svome Stvoritelju sigurno neće zaboraviti niti zapostaviti svoje obaveze prema onima sa kojima živi.

Kupovinom i žrtvovanjem kurbana potvrđujemo da imamo sve ljudske potencijale i spremnost, a za realizaciju je potrebna otvorenost prema svakom i izdržljivosti prema slabostima s kojima se suočavamo.

Kurban-bajram je prilika da ovladamo strastima i srdžbom. Ukoliko to postignem, na vidjelo izađu sve ljudske vrijednosti koje nama olakšavaju put i razrješavaju mnoga životna pitanja.

Tu nema mjesta bijesu, srdžbi, mržnji i pesimizmu.

Islam nas uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjerskih i kulturnih opredjeljenja. Naše nade i prepreke su iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće, ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u rješavanju naših zajedničkih problema.

Neka nam bajramska radost postane svakodnevnica, ispunjena ljubavlju i osjećajima koje u nama bude dani Bajrama. Iskoristimo ovu priliku za oživljavanje temeljnih ciljeva kroz međusobne posjete, praštanja, jačanje bratskih veza i ljubavi.

Bajram šerif mubarek olsun!