Bajramska poruka reisul-uleme: Povedimo više računa jedni o drugima

Bajramska poruka reisul-uleme: Povedimo više računa jedni o drugima

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Agencija MINA bajramsku poruku reisul-uleme prenosi u cijelosti:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Njemu smo neizmjerno zahvalni na današnjem danu, u kojem hadžije iz čitavog svijeta obavljaju temeljni obred hadža – boravak i ibadeti na Arefatu. Njima se u iskrenim i skrušenim dovama pridružujemo i mi, nadajući se da će Uzvišeni primiti naše i njihove ibadete, da će uslišati naše dove u kojima od Njega tražimo mir u nama, u našim porodicama i u našim zajednicama.

U naša srca, naše porodice, domove, avlije i mahale uselit će se radost Hadžijskog ili Kurban-bajrama. U ovim odabranim danima, muslimani iz cijelog svijeta namazom i žrtvom okreću svoja lica Stvoritelju svjetova.

U njima u sjećanje prizivaju Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila. Njihova spremnost i odlučnost na bespogovorno ispunjenje Božije naredbe već hiljadama godina su inspiracija generacijama vjernika u njihovom traganju za pokornošću i odanošću Bogu.

I mi ćemo prinijeti svoga kurbana, ugledajući se na Ibrahima, a.s. Uzimajući njega za uzor, mi sebi posvješćujemo veliku životnu istinu, da bez žrtve, bez spremnosti i odlučnosti da je prinesemo za više ciljeve, nema uspjeha u životu. Život od nas zahtijeva stalnu žrtvu, posvećenost cilju i rad i trud na njegovom ostvarenju. Ništa ne dolazi samo od sebe, na brzinu i lahko.

Neka Bajram u nama probudi spremnost da slijedimo put vjere i put dobra koji ona utire i koji nas usrećuje. Razveselimo se dobru koje ćemo činiti i sebi i drugima. I neka ono bude trajni izvor naše snage i spremnosti da se odlučno i jako suprotstavimo zlu koje neprestano vreba.

U ovim danima iskažimo poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici. Neka naša vjernička žrtva bude upotpunjena stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu počinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo.

Pozivamo i naše komšije da nam se u tome pridruže, da neizmjernu bol i tugu, koju ćemo u ovim danima nositi, podijele s nama. Vjerujemo da će nam svima biti lakše.

Svima vama želim da sutrašnji dan dočekate u krugu svojih porodica, s komšijama i prijateljima. Radost Bajrama podijelimo s onima koji su usamljeni, tužni i u nevolji.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurbanskog bajrama.

Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama. Bajram šerif mubarek olsun! (MINA)