Bajramska poruka reisul-uleme: Radost nije potpuna ako se ne dijeli

Bajramska poruka reisul-uleme: Radost nije potpuna ako se ne dijeli

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Agencija MINA bajramsku poruku reisul-uleme prenosi u cijelosti:

„Bismillahirrahmanirrahim

Braćo i sestre,

Danas se opraštamo s ramazanom, najdražim gostom. Ispraćamo ga s tugom u srcu zbog rastanka, ali i s radošću jer smo se trudili lijepo ga ugostiti, dati mu njegovo pravo. Bilo nam je lijepo i ugodno u ramazanu. On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati, i približio nas Dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja. Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle.

Sutra je, braćo i sestre, Bajram, praznik radosti. Radosti zbog uspjeha u ramazanu. Provedimo ga, veselog lica i otvorenog srca, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene – obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama, ni izvan Bajrama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta, radost i nije potpuna ako se ne dijeli.

Svima vama, svoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i našoj dijaspori čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

Bajram šerif mubarek olsun!“, kaže se u bajramskoj poruci reisul-uleme Kavazovića.

 

(MINA)