Behram-begova medresa domaćin XXI debatnog takmičenja Bosne i Hercegovine

Behram-begova medresa domaćin XXI debatnog takmičenja Bosne i Hercegovine

www.muftijstvotz.ba

Behram-begova medresa je domaćin XXI debatnog takmičenja Bosne i Hercegovine koje se održava od 23. do 25. februara. Organizator su Centar za kulturu dijaloga Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Behram-begova medresa u Tuzli.

Takmičenje je u petak 23. februara otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je kazao da su mladi, kultura i dijalog budućnost naše zemlje, te da se kulturom dijaloga dolazi i do veoma važnog dijaloga među kulturama.

Prisutnima su se obratili i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, direktorica Centar za kulturu dijaloga Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević, pomoćnica Ministra za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona Mersija Jahić i koordinator ovog takmičenja Ahmed Omerović, profesor demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi.

Na takmičenju učestvuje oko 140 učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Naziv ovogodišnje debatne smotre srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine je “Jednaki u različitosti – ne diskriminaciji”. Generalne teme o kojima će takmičari debatirati su: Zajedništvo u školi (u Bosni i Hercegovini); Izuzeće od jednakog postupanja (gdje je najveća dobrobit od pozitivne diskriminacije) u Bosni i Hercegovini i Utjecaj medija na poticanje diskriminacije (u Bosni i Hercegovini).