Behram-begova medresa u Tuzli je prilika mladima za razvoj u svim naučnim disciplinama

Behram-begova medresa u Tuzli je prilika mladima za razvoj u svim naučnim disciplinama

Ova školska godina Behram-begovoj medresi u Tuzli donijela je izuzetne rezultate na svim takmičenjima iz gotovo svih školskih predmeta, a posebno na polju prirodnih nauka, fizike i matematike. Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u utorak 25. maja, upriličio je prijem za učenika i učenicu 345. generacije Behram-begove medrese i učenike koji su ovoj školskoj godini na takmičenjima ostvarili najbolje rezultate. Isti dan upriličen je prijem za profesore koji su učenike pripremali za takmičenja.

„Behram-begova medresa je ugledna škola u kojoj se iz godine u godinu ostvaruju značajni rezultati na svim poljima. Posebno su vrijedna ona djela i rezultati koji izniknu na znanju. Želimo da nastavite s vašim napredovanjem i da uvijek ostanete vezani za svoju Behram-begovu medresu i Islamsku zajednicu, da budete u misiji dobra i od koristi našem narodu i domovini Bosni i Hercegovini”, poručio je učenicima muftija Fazlović.

O impozantnom uspjehu Behram-begove medrese u Tuzli direktor dr. Ahmed Hatunić kaže: „Uspjeh učenika i učenica naše Medrese u ovoj školskoj godini su izrazito značajni i zapaženi, slijede se uspjesi prethodne godine, s tim da se izraženim napredovanjem otišlo nekoliko koraka naprijed u naučnim područjima. Posebno ističem uspjehe iz prirodnih nauka, fizike i matematike. Treba uzeti u obzir da su djeca u školi bila jednu sedmicu, a drugu boravila kod kuće, a to su sve  otežavajuće okolnosti za pripreme, rad i učenje, jer je vremena duplo manje. Jedino se putem nauke i znanjem mogu postići uspjeh, očekivani prosperitet, sreća i zadovoljstvo. Svjesni smo da ovaj naš stav odudara od javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini gdje se često marginalizira znanje i nauka, stavljajući obrazovanje u začelje, na posljednja mjesta. To treba mijenjati i mi to svojim radom pokušavamo i uraditi, te poslati poruku da je obrazovanje najvažnija djelatnost u jednom društvu.“

Nakon uspjeha na federalnom nivou iz fizike, učenik Behram-begove medrese u Tuzli Ismail Brkić takmičio se i s najboljim fizičarima srednjoškolcima iz cijele Bosne i Hercegovine. Ta državna smotra najboljih bosanskih mladih fizičara održana je u subotu 22.5.2021. godine u Richmond Park International School u Tuzli gdje je učestvovalo dvanaest srednjih škola i četrnaest takmičara. Ismail Brkić osvojio je drugo mjesto čime je postao viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici. Svojim plasmanom izborio je učešće na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike, skupa s još četvericom učesnika koji će predstavljati našu zemlju. Ismail će učestvovati i na 5. evropskoj olimpijadi iz fizike.

Osim Ismaila Brkića izuzetne rezultate iz oblasti fizike ove godine su na takmičenjima osvojili: Lejla Dorić, prvo mjesto na kantonalnom takmičenju, Muhammed Ahmetović, prvo mjesto na kantonalnom i četvrto mjesto na federalnom takmičenju i Eldin Ahmetović, drugo mjesto na kantonalnom i treće na federalnom takmičenju.

Ismail Brkić kaže da se omladina nalazi pred mnoštvom izazova koji ugrožavaju njihov moral i intelektualni integritet. „Često im se servira jedna velika neistina riječima da se od nauke ne živi. Takve neistine, predrasude želim ličnim primjerom da pobijem. Nakon jedne takve posvećenosti, nakon četiri godine dolaze rezultati koji otvaraju nova vrata i donose nove prilike. Svojim plasmanom postao sam dio olimpijske ekipe fizičara Bosne i Hercegovine koju čine pet takmičara. U narednom periodu, sve do jula, slijede intenzivne pripreme naše ekipe do kada ćemo ponosno ponijeti zastavu naše domovine Bosne i Hercegovine.“

Razvijanje ljubavi prema nauci

Profesor Fizike u tuzlanskoj medresi mr. Dino Ćorović posebno je zaslužan za izvanredan uspjeh učenika na federalnom i državnom takmičenju, te ovogodišnjem plasmanu na najprestižniju  međunarodnu olimpijadu  iz fizike. U Behram-begovoj medresi djeluje više od trideset sekcija, među kojima je i Klub fizičara Behram-begove medrese. „Ono što radimo s djecom, prije svega, jeste razvijanje ljubavi prema nauci, u ovom slučaju prema fizici. Svake školske godine u Medresu se upiše kvalitetan broj učenika sa predispozicijama za prirodne nauke. Bitno je na početku prepoznati te talente, usmjeriti ih, a onda im se posvetiti. Klub fizičara starta od septembra, odnosno od početka školske godine i radimo do kraja školske godine. Ne pripremamo se samo za takmičenja u Klubu fizičara, niti samo radimo zadatke koji se tiču takmičenja, već kroz zajedničko druženje, kroz jedan prijateljski odnos, pomoć, razumijevanje i potporu razvijamo ljubav prema fizici i gradimo jedan naučni pogled na svijet.“

Na federalnom takmičenju iz matematike Husein Jašić, učenik prvog razreda Medrese, osvojio je srebrenu medalju i plasirao se na državno takmičenje. Na kantonalnom takmičenju iz matematike osvojio je prvo mjesto. Pored njega dio ekipe činili su i Muhammed AhmetovićIlhan IbrahimkadićMuaz Orlović i Fatima Huskanović. Učenike su za takmičenje pripremale profesorice Matematike u Medresi Seldina Dudić-Halilović i Jasmina Rahmanović. Talentirani matematičar Jašić ove godine je učestvovao i u Školi matematike, koja je ove godine bila u online formi, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Profesorica Matematike u Medresi Seldina Dudić-Halilović o ovom velikom uspjehu za  tuzlansku medresu ističe: „Rezultat učenika prvog razreda Jašić Huseina je promocija svih medresa, pokazatelj i motivacija učenicima koji tek treba da se upišu u medresu da vide da se u medresi ulaže i radi na svim poljima, bez obzira u kojem smjeru oni željeli ići, te da imaju sve uvjete na raspolaganju za njihov rad i lično ostvarenje.“

Mnogobrojni su uspjesi učenika i profesora ove odgojno-obrazovne  ustanove u ovoj školskoj godini. Učenik prvog razreda Behram-begove medrese Davud Hasanspahić dobitnik je prestižne stipendije Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) programa, koja mu omogućava da školsku 2021/2022. godinu boravi u Sjedinjenim Američkim Državama. „Očekujem da ovu stipendiju i boravak u Americi u potpunosti iskoristim za dodatno učenje engleskog jezika, da otvorim svoj um, da naučim više o njihovoj kulturi i tradiciji. Bit će to prilika da naučim mnogo toga od njih, ali i oni od mene. Tamo ću biti ambasador svoje zemlje, potrudit ću se da predstavljam Bosnu na najbolji način“, poručio je Davud.

Na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika učenica Fatima Huskanović osvojila je prvo mjesto, a predstavnici Medrese bili su i Mehmedalija Bikić koji je osvojio peto mjesto i Edina Bajrić koja je osvojila četvrto mjesto. Na kontalnom takmičenju iz historije učenik Muhamed Dedić osvojio je maksimalnih 100 bodova. Učenica Kerima Spahić sa osvojenih 95 bodova zauzela je treće mjesto. Na kantonalnom takmičenju iz geografije za učenike srednjih škola u rangu gimnazija učenik Harun Bećić osvojio je maksimalnih 100 bodova, te je zauzeo prvo mjesto. Mnogobrojne čestitke pristigle su tuzlanskoj medresi u kojima se srdačno čestita ovaj veliki uspjeh koji ruši sve stereotipe i moguće pogrešne asocijacije da se u medresama daje veći prioritet, uslovno kazano, islamskim naukama. Ovi izvanredni rezultati na polju prirodnih nauka pokazali su koliko Behram-begova medresa u Tuzli ulaže u izučavanje i razvoj nauke na svim poljima. U jednoj od čestitki stoji da ovaj uspjeh Behram-begove medrese može biti poticaj svima da se kontinuiranim radom mogu dosegnuti snovi i mijenjati paradigme u društvu i nauci.

Emina Muratović www.muftijstvotz.ba