“BRZINA MISLI” JUSUFA DŽAFIĆA

“BRZINA MISLI” JUSUFA DŽAFIĆA

Nakon Sarajeva i Zenice, zbirka poezije “Brzina misli” bit će 18. i 20. septembra predstavljena u Bijeljini i Janji. Autorski prvijenac pjesnika Jusufa Džafića objavljen je 2015. godine u izdanju “Udruženja za kulturu – Nova svjetlost” (KNS/Sarajevo).

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina predstavljanje Džafićeve poezije organizira u petak 18. septembra u 20:00 sati u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini, a Medžlis Islamske zajednice Janja predstavljanje će upriličiti u nedjelju 20. septembra iza jacija namaza u Čaršijskoj Atik džamiji u Janji.

brzina misli good

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je završio Osnovnu školu Sveti Sava, a Behram-begovu medresu u Tuzli završava 2010. godine, kao učenik generacije. Na prestižnom univerzitetu El-Azhar u Kairu, na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo, diplomirao je 2015. godine.

Hifz Časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.

Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je dosad 18 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina. Jusuf Džafić aktivan je istraživač i spisatelj u različitim oblastima: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti.