Damir-ef. Čokić, imam džemata Janjari: Ramazanska poruka

Damir-ef. Čokić, imam džemata Janjari: Ramazanska poruka

Poštovane džematlije,

Večeras, sa akšam namazom, dolazi nam mubarek mjesec Ramazan. Mjesec koji vjernici željno iščekuju, znajući da on sa sobom donosi veliku milost, bereket i nadu da ćemo biti bolji kao vjernici, ali i kao ljudi.

Božiji poslanik, Muhammed savs, u svome hadisu kaže: “Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio!”

Svjesni ove činjenice, vjernici napose u Ramazanu trude se učiniti što više dobrih djela, klanjati što više rekata dobrovoljnih namaza, podijeliti što više sadake, jer za sve ono što uradimo u Ramazanu bićemo višestruko nagrađeni.

Ove godine Ramazan dočekujemo u drugačijim, vandrednim okolnostima. Koliko god imali želju i volju da i ovaj Ramazan provedemo onako kako smo to naučili i činili ranije, ipak je očuvanje ljudskog zdravlja i ljudskih života preče.

Poštujući odluke nadležnih organa, Islamska zajednica u BiH donijela je odluku da tokom ovogodišnjeg mjeseca Ramazana obustavljaju se sve zajedničke vjerske aktivnosti, namazi, iftari i drugi vjerski programi, te upućuje vjernike da svoje vjerske obaveze, dnevne namaze i teravih namaz obavljaju kod svojih kuća.

Jedna od odlika Ramazana jeste naše zajedništvo, naši zajednički namazi, iftari i druženja, ali, ove godine smo prisiljeni da, zbog pandemije COVID19 virusa, ispoštujemo odluke nadležnih organa i postupimo kako smo obavješteni.

Ipak, Ramazan će da traje, a sa njim i izvršavanje naših obaveza. Iako nećemo moći ići u džamiju, to nas ne sprečava da u svojoj kući, sa svojom porodicom, organizujemo ramazansku atmosferu. Pretvorimo svoju kuću u mesdžid i mjesto gdje će se, tokom mjeseca Ramazana, klanjati, učiti Kur'an i spominjati Allahovo ime, ponavljajući dovu Uzvišenom Allahu da nas spasi musibeta, koji nas je zadesio, i da nam podari olakšanje.

Slijedeći odluke nadležnih organa, podsjećamo sve vjernike da je zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi, naročito u zatvorenim prostorima. Stoga u svojoj kući, isključivo sa članovima samo svoje prodice, organizujte klanjanje namaza, po mogućnosti u džematu. Zajednički iftari, vjerski programi i druženja obustavljaju se do daljnjeg.

O svim promjenama okolnosti zbog kojih postupamo, kako je navedeno, bićete blagovremeno obavješteni. Zamolio bih da se ovo obavještenje prenese posebno onima koji nemaju pristup internetu.

Uz dovu Uzvišenom Allahu da nam predstojeći ramazanski dani donesu smiraj i bereket, da ih ispostimo u zdravlju i rahatluku, svima vama Ramazan mubarek olsun.

Damir-ef. Čokić