Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.


DAN ROĐENJA MUHAMMEDA, A.S.

DAN ROĐENJA MUHAMMEDA, A.S.

U ponedjeljak 9. marta 2009. godine, odnosno 12. rebiu-l-evvela 1430. hidžretske godine obilježen je Dan rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.
Tim povodom u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini proučen je tradicionalni mevlud nakon akšam namaza.
Mevlud su izveli članovi horske i recitatorske sekcije Medžlisa islamske zajednice Bijeljina.
Vaz je održao profesor Bekir ef. Šabić iz Tuzle.

Obilježavanje Poslanikova rođendana (Mevludun-Nebijji) bit će upriličeno i u drugim džamijama MIZ-e Bijeljina.
Ovaj događaj se, inače, obilježava širom muslimanskog svijeta učenjem Kur'ana, mevluda i drugim sadržajima kojim se podjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš.
O njemu se u Kur'anu kaže: „Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.”

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh