Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)


DAN ŠEHIDA BIJELJINE

DAN ŠEHIDA BIJELJINE

Bijeljinski Bošnjaci obilježili su 2. april, Dan šehida Bijeljine, u znak sjećanja na krvave događaje iz perioda od 1992. do 1995. godine. Drugog aprila 1992., nakon trodnevnog orgijanja Arkanovih ubica i njihovih pomagača, bijeljinska mrtvačnica bila je ispunjena tijelima civila, dok su mnoga završila u rijekama Drini i Savi.

Zločini su se nastavili i u naredne tri godine kada su cijele porodice odvođene i ubijane, a hiljade ljudi bile zatočene u logoru Batković. Do danas niko nije odgovarao za te zločine, a veliki broj civila još nije pronađen.

Nakon proučenog tevhida u Atik džamiji, oko dvije stotine vjernika okupilo se na šehidskom mezarju Lipić-Selimovići gdje je proučena dova.

– Nećemo naše potomke vaspitavati da mrze, ali ćemo ih učiti da pamte kako se nikada nikome ne bi desilo zlo koje je blizu 400 nedužnih civila odvelo u smrt – rekao je Sead Berberović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Nakon proučene dove predstavnici Medžlisa islamske zajednice Bijeljina prisutnim vjernicima su predstavili idejno rješenje Šehidskog nišana i način uređenja kompleksa Šehidskog mezarja “Lipić”.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh