Delegacija MRV-a obišla oskrnavljena mezarja u Bijeljini

Delegacija MRV-a obišla oskrnavljena mezarja u Bijeljini

Rušenje nadgrobnih spomenika čin je neodgovornih ljudi, koji time ne pokazuju svoju hrabrost. Ukazao je to jučer (11.11.2010. godine) predsjednik Medžlisa islamske zajednice u Bijeljini Sead Berberović, nakon što je s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH, bijeljinskih vjerskih zajednica i lokalnih predstavnika vlasti obišao muslimansko groblje “Brčanska malta” na kojem su nedavno oskrnavljena dva nadgrobna spomenika.

Član Odbora Međureligijskog vijeća i sveštenik Ljubo Bogdanović ocijenio je da se, nažalost, takvi slučajevi dešavaju i na pravoslavnim, katoličkim i islamskim grobljima i da je to problem našeg društva koji treba da rješavaju policija i sudstvo.

Stručni savjetnik Međureligijskog vijeća BiH Igor Kožemjakin podsjetio je da je 1. novembra ove godine pokrenut projekt “Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice” i da je pojava napada učestala u posljednje vrijeme, posebno na one zajednice koje su u nekim mjestima u manjini.

On je uputio apel da prestanu sa napadima na imovinu crkava i vjerskih zajednica.

Imam Atik džamije u Bijeljini Mirsad Okanović rekao je da Islamska zajednica ima odlične odnose sa svim vjerskim zajednicama i lokalnom zajednicom u Bijeljini i da ovakvi incidenti nisu dobri.

Jučer su o ponovo dogodio vandalizam na još jednom muslimanskom groblju u toj općini gdje su za sada nepoznate osobe oborile tri spomenika.

U bijeljinskoj policiji je rečeno da je u protekla tri mjeseca evidentirano 12 slučajeva skrnavljena grobalja i oštećenja vjerskih objekata.

(FENA)