Allahov Poslanik, a.s., rekao: Ako čujete kukurijekanje pijetla, onda tražite od Allaha, dž.š., neko dobro, a ako čujete revanje magarca onda se utječite Allahu, dž.š., od šejtana jer ga je magarac tada vidio.
(Prenose ga sastavljači Kutubus-sitte izuzev Ibnu-Madžea.)


DELEGACIJA ROMA IZ INOSTRANSTVA POSJETILA MIZ BIJELJINA

DELEGACIJA ROMA IZ INOSTRANSTVA POSJETILA MIZ BIJELJINA

Delegacija bijeljinskih Roma koji žive i rade u inostranstvu 22.08.2009. god posjetila je sjedište Medžlisa islamske zajednice Bijeljina. Uz obostrane čestitke povodom mubarek mjeseca ramazana, tema razgovora bila je planirani nastavak uređenja mezarja Brčanska malta u Bijeljini, za čije održavanje i uređenje bijeljinski Romi prikupljaju posebne priloge još od 2004. godine, kada je uspostavljena saradnja sa MIZ Bijeljina. Seada Muratovića i Sinana Muratovića, koji trenutno žive i rade u Berlinu, dočekali su predsjednik MIZ Bijeljina Sead Berberović, imam Mirsad ef. Okanović, a sastanku su prisustvovali i kamenoresci te građevinari koji će učestvovati u uređenju mezarja.

“Do sada smo izgradili pomoćnu zgradu i česmu na mezarju, popravili ogradu. Zadovoljni smo čistoćom i načinom na koji se mezarje održava, ali imamo želju uraditi i pristupne staze, te dvije ulazne kapije i naravno da nećemo na tome stati,” rekao je Sead Muratović. Sinan Muratović je istakao da u Berlinu trenutno živi i radi oko 1.500 Roma iz Bijeljine, dok ih je u Austriji oko 1.000. Svi su vezani za rodni kraj, dolaze u vrijeme praznika, grade kuće i održavaju vezu sa familijom i širom zajednicom. Mnogi od njih, rečeno je, članovi su Islamske zajednice i uredno plaćaju članarinu, te svakom prigodom izdvajaju i posebne novčane priloge za obnovu džamija, te uređenje mezarja Brčanska malta, kao i mezarja Salaš pored Bijeljine.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh