Deseta Bajramska akademija „Stazom Resulullaha“

Deseta Bajramska akademija „Stazom Resulullaha“

Trećeg dana Kurban-bajrama, u utorak 8. novembra, u dupke ispunjenoj sali Gradskog bioskopa održana je deseta po redu Bajramska akademija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Pokrovitelj je bila Općina Bijeljina uz brojne sponzore, privatne radnje i fizička lica. Akademiju su izveli članovi horske, recitatorske i folklorne sekcije MIZ Bijeljina te Hor Behram-begove medrese iz Tuzle, koji je gostovao i na prvoj Akademiji prije deset godina. Nastupio je i mladi sazlija iz Gradačca Jusuf Brkić.
Bajramskoj akademiji prisustvovali su brojni građani Bijeljine, te gosti iz četiri džemata u općini Ugljevik koji organizaciono pripadaju MIZ Bijeljina. Prisutni su bili i glavni imami i imami iz susjednih medžlisa, lokalni župnik Marijan Brkić, profesori Behram-begove medrese predvođeni Halil ef. Mehanovićem, rektorica Slobomir P univerziteta Desanka Trakilović, načelnik općine Bijeljina Mićo Mićić, te Avdo Hebib, predsjednik Patriotske lige i predsjednik Matice iseljenika BiH.
Maestro Mehmed Barjaktarević dirigirao je horovima pri izvođenju uvodne illahije, a ašere je proučio hafiz Mirnes ef. Spahić. Izaslanik muftije tuzlanskog Bekir ef. Šabić u prigodnom obraćanju izrazio je zadovoljstvo programom koji su izveli mladi i podsjetio da u Bosni i Hercegovini muslimani nikad nisu živjeli sami, nego uvijek sa drugima i uz druge.
Prigodnim tekstom organizatori su podsjetili na Seada Berberovića, jednog od poslijeratnih obnovitelja rada Islamske zajednice u Semberiji i dugogodišnjeg predsjednika MIZ Bijeljina, koji je početkom januara ove godine preselio na Ahiret.

Tekst posvećen rahmetli Seadu Berberoviću

„Vrijeme prolazi, ljudi, Allahovom voljom i odredbom dolaze i odlaze sa ovog prolaznog svijeta. Sve bude i prođe, ali djela ostaju. Allah nas je stvorio u najljepšem liku i obliku, ali smo ipak ljudi, znamo pogriješiti, ali isto tako znamo uraditi mnogo lijepih stvari koje prepoznaje naš Svevišnji Tvorac. I mi bismo trebali upravo tako, dok smo još ovdje prepoznati ljodsko dobro djeli, i istaći ga. Tako radi naš Milostivi Gospodar. Na to nas je Muhammed, a.s., podsticao.
Nema veće ljudske vrline kada kod čovjeka prepoznamo lijepo i plemenito. U današnje vrijeme to shavtimo tek kada bez nekoga ostanemo, ali i to je dobro, dobro jer, ako nešto lijepo ne prepustimo zaboravu, uspjeli smo.
02. januara ove godine, Allahovom voljom ostali smo bez našeg Seje, intelektualca praktičara, insana koji je znao u teškim vremenima zajedno sa svim svojim saradnicima naći rješenje, prepoznati ga, ali ne samo to, već problem riješiti. Shvatili smo koliko nam Sejo nedostaje, ali ono što je bitno jeste činjenica da nismo zaboravili njegovu važnu ulogu u obnovi rada MIZ Bijeljina ali i u ponovnom uzdizanju Bošnjačkog identiteta. Ovo je prva bajramska Akademije na kojoj naš Sejo nije sa nama, ali su sa nama njegova djela, osmjeh i optimizam sa kojima je bio prepoznatljiv.
Danas kada obilježavamo ovaj veliki muslimanski praznik, iskoristimo priliku i uputimo Allahu dovu da našeg Seju obraduje Svojim ljepotama i blagodatima, ali i Allahu uputiti dovu da znamo nastaviti gdje naši predhodnici stanu…, JER MALO JE LJUDI KOJI SE VOLE ZBOG NJIHOVIH DJELA, A PUNO JE ONIH KOJI ZBOG SVOG EGA NEMAJU VLASTITI MIR!”
Braćo i sestre, cijenjeni gosti, zamoliću vas da se učenjem fatihe i minutom šutnje sjetimo našeg Seada Berberovića.

Kao domaćin prisutnima se obratio predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli.
„Poštovana braćo, cijenjene sestre, uvaženi gosti, esselamu alejkum,
želim Vam mir i spas.
Deset godina obnavljamo materijalna dobra i duhovni život muslimana na ovim prostorima. Svi ovdje znamo od čega smo počeli.
Islamska zajednica u najboljoj tradiciji bosanskog islama je uvijek bila vezivno tkivo, ona mjera dobra koja nam garantuje opstanak na ovim prostorima uz razumijevanje drugih kao što je vijekovima u BiH.
I na prvoj bajramskoj akademiji s nama je bio hor Behram-begove medrese iz Tuzle. Tokom svih ovih godina s nama je uvijek Muftija tuzlanski koji nam je bio podrška i u dobrim i u lošim trenucima, kad kažem nama, mislim na sve nas, a posebno na službenike i radnike MIZ Bijeljina. Podsjećam vas da MIZ Bijeljina obuhvata grad Bijeljinu i četiri džemata opštine Ugljevik.
Uz pomoć naših vjernika iz domovine i dijaspore mi imamo danas sve naše džamije obnovljene ili u završnoj fazi obnove. Napominjem, bez ijednog većeg incidenta.
Imali smo i zadovoljavajuću mjeru razumijevanja od strane lokalnih vlasti Opštine Bijeljina i Ugljevik s željom da se ti odnosi unapređuju.
Također, nije nedostaja podrška onih naših političara koji su s nama uvijek bili. Neki od njih su večeras sa nama.
Razumjeli su nažu želju i omogućili realizaciju za nas bitnog projekta. Zato danas imamo zgradu Mektebskog centra u kojem se naša djeca i omladina uče osnovama vjere, kulture i tradicije. To je njihova kuća, ali i kuća svih nas koja je iznjedrila horsku, folklornu, recitatorsku, sportsku i druge sekcije sa kojima se ponosimo.
Koristim današnju priliku u ovom mubarek danu da vas pozovem da svoju djecu i unučad uputite u mektebski centar.
Sportski događaji, večernji izlasci, svakodnevna druženja svakako da su za našu djecu, ali znamo kakve opasnti danas vrebaju. Svi zajedno možemo ih sačuvati od droge, alokohola, riječi i postupaka mržnje, ali i od pogrešnog tumačenja Islama.
Uz nadu da ste uživali u večerašnjem programu upućujem vam iskrene želje i čestitke te u ime MIZ Bijeljina Vam želim BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Naistaknutijim organizacijama i pojedincima koji su se istakli u obnovi džamija i pomoći radu MIZ Bijeljina dodijeljene su prigodne zahvalnice.