Doček Nove hidžretske godine u Janji

Doček Nove hidžretske godine u Janji

Da se u Janji svaki islamski blagdan obilježi na islamski dozvoljen način do sad smo posvjedočili puno puta. Kako je već postala tradicija u ovom malom mjestu koje je uz samu rijeku Drinu, doček svake hidžretske godine probudi posebno raspoloženje kod mještana.
Nastupanje 1436. hidžretske godine obilježilo se uz prigodan program u Atik džamiji nakon akšam namaza. Odziv mještana je bio velik, a najveća radost se primjećivala na licima najmlađih.
Program je započet obraćanjem glavnog imama MIZ-Janja Omer ef. Camića, a u prvom dijelu programa polaznici mektebske nastave su proučili nekoliko ilahija i kasida te recitovali recitacije koje su danima pripremali. Drugi dio programa uljepšali su mališani iz igraonice “Vildan”. Njihovi veseli glasovi izmamili su najviše osmjeha kod džematlija dok su se oni trudili da prouče ilahije i izrecituju recitacije na sebi svojstven način. Najponosniji su bili njihovi roditelji i njihove vaspitačice Fatima Mulasalihović i Merima Durgutović koje su bile odgovorne za njihov dio programa.
Posebnu čast i zadovoljstvo na ovu posebnu noć mještanima Janje učinio je prof. dr. Sead Seljubac koji se rado odazvao pozivu i odvojio svoje vrijeme te se obratio džematu.
Nakon programa u kojem se posebna pažnja obratila na historijski značaj same hidžre za muslimane te nakon čestitanja povodom nastupanja nove hidžretske godine svi prisutni su prešli u džamijsko dvorište te se počastili poslasticama koje su pripremile vrijedne hanume kojima je već dugi niz godina praksa da svojim kuharskim umijećem obraduju džematlije.
Na samom kraju svi su imali priliku da uživaju uz vatromet koji je nezaobilazan u ovakvim prilikama.
MIZ-Janja se  zahvaljuje svima koji su prisustvovali, posebno gostu prof. dr. Seadu Seljubcu te svima želi mubarek novu 1436. hidžretsku godinu.