Dostojanstveno obilježen Drugi april, Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini

Dostojanstveno obilježen Drugi april, Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini

Na Šehidskom mezarju Lipić-Selimovići, u utorak 2. aprila 2024. godine poslije podne-namaza, dostojanstveno je obilježen Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini. Kao i svih godina do sada i danas su se okupili članovi porodica žrtava, naše džematlije i prijatelji. Proučene su Dova i Fatiha za sve ubijene, koji su ukopani u bijeljinskim mezarjima Lipić, Brčanska malta i Pilakuša.

Neki drugi ovih dana obilježavaju “dan odbrane grada”, neznano od koga i bez objašnjenja zašto su u toj “odbrani” ubijani samo civili. Prvih dana aprila 92 najmanje stotinu, a preko dvije stotine u periodu 1992-1995, od kojih se mnogi još uvijek vode kao nestali.

Mirsad ef. Okanović, imam bijeljinske Sultan Sulejmanove Atik džamije, kratko se obratio okupljenima, a potom pročitao potresnu priču u ime ubijenog šestogodišnjeg Admira Sarajlića. Proučio je Dovu i pročena je Fatiha pred duše ubijenih, među kojima sedmoro djece. Cvijeće i vijence položili su predstavnici političkih stranaka SDA i NiP.

Nakon skupa i podsjećanja pored 40 mezara, među kojima je najviše onih od ubijenih članova porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, Mirsad efendija sa saradnicima je proučio Fatihu civilnim žrtvama ukopanim u drugim dijelovima mezarja Lipić, te u mezarjima Brčanska malta i Pilakuša.

Fatiha za bijeljinske šehide. Mezarja Lipić, Brčanska malta i Pilakuša. Rahmet njihovim dušama.

Dovimo da im Allah Uzvišeni da najljepše mjesto u Džennetu, a njihovim ubicama kaznu i na ovom i na drugom svijetu.

 

 

Tekst: Emir Musli

Foto: Muamer Camić